Pelastusopistolle luvattu lisärahoitus - Kuopioon 2,4 miljoonaa euroa pelastustoimen koulutuksen ylläpitoon

Asta Tenhunen

Hallitus esittää valtion ensi vuoden talousarvioon lisäystä, jolla Pelastusopiston toiminta Kuopiossa turvataan.

Hallitus teki asiasta päätöksen valtioneuvoston kokouksessa torstaina.

Lisäbudjetissa käsitelty 2,4 miljoonaa euroa takaa pelastajien ja hätäkeskuspäivystäjien koulutuksen Kuopiossa niin, että Pelastusopisto voi kouluttaa opiskelijoille myös viranomaisten uusien tietojärjestelmien käyttöä sekä pitää yllä käytännön opetusta toimivalla kalustolla.

- Tämä on tosi hieno, tärkeä uutinen pelastustoimelle. Lisäys on tarkoitettu Pelastusopiston tärkeisiin ja välttämättömiin hankintoihin ja toimintoihin ja siten lisämääräraha turvaa Pelastusopiston peruskokonaisuutta, pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka sisäministeriöstä sanoo.

- Lisämääräraha tulee todella tarpeeseen. On hyvä, että poliitikotkin näkevät pelastustoimen opetuksen ja kehittämisen strategisena satsauksena.

Myös alueellisesti päätös on tärkeä. Pohjois-Savossa ehdittiin odottaa jo toista vuotta luvattua kompensaatiorahoitusta sille, kun edellinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) päätti kesällä 2018, että Kriisinhallintakeskus siirretään pois Pelastusopiston yhteydestä Kuopiosta Helsinkiin ja Kuopio menetti parikymmentä korkeakoulutettua työpaikkaa.

Edellisissä talousarvioesityksissä ja lisäbudjeteissa luvattu lisärahoitus ohitettiin, mutta sisäministeriön esitys meni nyt läpi odotetulla tavalla. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) lupasi aiemmin syksyllä Savon Sanomien haastattelussa, että Pelastusopiston tarpeet nostetaan esille loppusyksyn lisäbudjetissa. Hallituksessa asialle löytyi nyt tarvittava kannatus.

Sisäministeriön pelastustoimen toimialan menoja lisätään ensi vuonna 2,4 miljoonalla eurolla niin, että rahoituksella korotetaan Pelastusopiston määrärahoja perusopetuksessa, toimitilamenoissa, onnettomuustietojärjestelmän ylläpidossa ja tietoteknisten koulutusympäristöjen ylläpidossa.

Lisäksi Pelastusopisto saa käyttää määrärahoista osan pelastuskalustohankintoihin eli käytännössä pääsee uusimaan vanhentumassa ollutta paloauto- ja muuta kalustoaan.

Lisärahoituksen perusteena on se, että Pelastusopisto on jo useiden vuosien ajan tehostanut toimintaansa ja toiminut aivan minimibudjetilla odottaen vuoroaan, kun muut virastot ovat saaneet määrärahalisäyksiä ensin.

Pelastuskalusto on kuitenkin ikääntynyt niin, että sitä on jo uusittava. Lisäksi määrärahalisäyksillä paikataan Senaatti-kiinteistöjen vuokrakuluja ja nousseita ict-kustannuksia.

Rahoituspäätös takaa sen, ettei Pelastusopiston tarvitse tehdä lisää supistuksia opetukseensa, vaan se pystyy lisäämään hätäkeskuspäivystäjien ja pelastajien sisäänottomääriä tutkintokoulutuksiin ensi vuonna ja kehittämään koulutustaan. Molemmista ammattilaisista on tällä hetkellä työmarkkinoilla pula.

Pelastusopisto pystyy tulevalla perusrahoituksellaan toimimaan esimerkillisesti myös työturvallisuuden kannalta.

Lisäksi esimerkiksi johtamisen koulutusympäristöjen pitäminen ajantasalla hyödyttää osaltaan myös henkilöitä, jotka tulevat toimimaan työssään pelastustoimen johtajina tai myös ensihoidon kenttäjohtajina.

Aiheeseen liittyvää

  1. Sisäministeri: Pelastusopiston esitystä lisärahasta viedään eteenpäin
    30.9.2019 5:00

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut