EU:n laajentumista vastaan haraava Ranska ehdottaa jäsenyysneuvotteluihin täysremonttia – "Osa ehdotuksista menee aika pitkälle", sanoo Tytti Tuppurainen

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan EU:n laajentumistilannetta käsitellään, mutta ei Ranskan ehdotuksen pohjalta. LEHTIKUVA / Anniina Luotonen

STT

EU:n laajentumiseen kriittisesti suhtautuva Ranska esittää muille EU-maille jäsenyysneuvotteluiden uudistamista.

EU-maiden eurooppaministerit ovat tänään koolla Brysselissä, jossa ehdotus ei kuitenkaan nouse vielä keskusteluun. Puhetta kokouksessa johtavan Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan laajentumistilannetta käsitellään, mutta ei Ranskan ehdotuksen pohjalta.

Pitkään jatkunut jahkailu jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa jatkuu ensi vuoteen. EU-johtajien oli tarkoitus päättää jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta jo lokakuussa, mutta Ranska esti päätöksen yhdessä Tanskan ja Hollannin kanssa.

EU-maille antamassaan pohdintapaperissa Ranska esittää, että jäsenyysneuvotteluissa olisi seitsemän vaihetta ja eteneminen olisi nykyistä porrastetumpaa. Neuvotteluita käyvä maa voisi osallistua osittain EU:n toimintaan jo neuvotteluiden aikana.

STT:n näkemässä paperissa ehdotetaan, että ensimmäisiä yhteistyöalueita olisivat esimerkiksi verkkovierailumaksujen alentaminen ja tutkimusyhteistyö, neuvotteluiden keskivaiheilla pankkiunioni ja loppuvaiheessa osallistuminen sisämarkkinoille.

Tuppuraisen mukaan EU on sitoutunut laajentumiseen, ja se on viesti, joka Brysselistä lähtee Länsi-Balkanin maille myös tänään.

–  Ranskalla tuntuu olevan paljon varaumia. He ovat esittäneet omia näkemyksiään ja osa niistä menee kyllä aika pitkälle. Tänään neuvosto ei käy Ranskan aloitteen pohjalta keskustelua, vaan tarkoitus on vahvistaa meidän sitoutumisemme laajentumispolitiikkaan ja lähettää vahva viesti Länsi-Balkanille, että EU ei käännä selkäänsä heille, vaan tähän palataan, Tuppurainen sanoo.

Asiaan palataan EU-johtajien kesken loppukeväästä Kroatian Zagrebissa.

Päätös jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa oli yksi päämääristä Suomen puheenjohtajakaudella.

–  Me teimme aivan kaikkemme, Tuppurainen sanoo.

Välierävoitto Suomelle puheenjohtajana

Eurooppaministerit arvioivat tänään myös budjettineuvotteluiden etenemistä.

–  Käyn vielä kerran kollegojen kanssa läpi sen missä mennään ja kerron, että Suomi puheenjohtajamaana viimeistelee tämän neuvottelulaatikon ja lisää sinne luvut, Tuppurainen kertoi aamulla.

Seitsemän vuoden budjettikehikon lisäksi EU-maat ja parlamentti neuvottelevat aina erikseen vuosittaisista budjeteista. Viime yönä päästiin sopuun ensi vuoden budjetista, mitä voi pitää hyvänä suoriutumisena Suomelle puheenjohtajamaana.

Ratkaisu oli löydettävä puoleen yöhön mennessä sillä muutoin komissio olisi joutunut antamaan uuden budjettiesityksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut