Työ merkitsee suomalaisille rahaa, kertoo tutkimus – nuoremmat vähemmän työkeskeisiä

STT

Työn tärkein merkitys suomalaisille on raha. Tähän tuloksen päätyi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuore arvo- ja asennetutkimus.

Suomalaisista 65 prosenttia on sitä mieltä, että työ merkitsee paljolti keinoa rahoittaa vapaa-aikaa.

Verrattuna edelliseen, yhdeksän vuotta sitten tehtyyn kyselyyn, suomalaiset kokevat nyt aiempaa vahvemmin työn tekemisen ihmisen velvollisuudeksi.

Vastanneista 55 prosenttia katsoo, että työ on jokaisen yhteiskunnan jäsenen velvollisuus.

Vanhemmat sukupolvet ovat asenteiltaan nuorempia työkeskeisempiä. Vertailu vuoden 2010 tuloksiin viittaa siihen, etteivät nuoremmat sukupolvet välttämättä koskaan omaksu vanhempiensa suhdetta työhön.

Koulutus heijastuu arvoihin

Työn merkitykset vaihtelevat myös väestöryhmien välillä. Akateemisesti koulutetuille työn merkitykset ovat monipuolisimmat. Vähemmän koulutetuille työ merkitsee useammin puhtaasti ansaintaa.

Monen suomalaisen mielestä työ antaa myös mahdollisuuden itsensä kehittämiseen sekä yhteisöllisyyteen.

Nyt saatujen tulosten mukaan suomalaisen työelämän laatu on vähintäänkin hyvä. Vähän koulutetut ja erityisesti kokonaan ilman koulutusta olevat kuitenkin kokevat työelämän selvästi kuormittavampana kuin muut ryhmät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.