Venetsian vesi kävi puolessatoista metrissä, Pyhän Markuksen tori suljettiin uudelleen

Vesi nousi alkuviikosta Venetsiassa ennätysmäisen korkealle. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venetsiassa turistien suosima Pyhän Markuksen tori on taas suljettu tulvavaroituksen takia. Tulvavesi on tänään noussut korkeimmillaan puoleentoista metriin, mikä on alle ennakoidun 1,6 metrin mutta silti yli vaarallisen rajan. Pormestari Luigi Brugnaro ilmoitti Twitterissä vedenpinnan nousun jo taittuneen.

Tiistaina vesi nousi Venetsiassa ennätysmäisen korkealle liki 1,9 metriin ja tulvat peittivät kaupungista noin 80 prosenttia. Tulvatuhoja on jo tähän mennessä kuvattu valtaviksi.

Kanaalikaupungin lisäksi tulvavaroituksia on annettu muun muassa Firenzeen ja Pisaan. Rankkasateet ja kovat tuulet ovat koetelleet laajoja alueita Pohjois-Italiassa.

Venetsiassa tilanne ehti lauantaina jo hieman helpottua. Esimerkiksi perjantaina kertaalleen suljettu Pyhän Markuksen tori avattiin, kunnes se täytyi taas tänään sulkea. Myös useat kirkot, kaupat ja kodit ovat kärsineet suuria tuhoja, ja suurin osa kaupungin pankkiautomaateista on lakannut toimimasta.

Italian hallitus on julistanut Venetsiaan hätätilan ja antanut kaupungille 20 miljoonaa euroa hätärahoitusta. Kulttuuriministeri Dario Franceschini on varoittanut, että korjaustyöt tulevat olemaan valtava rutistus.

–  Koko varastomme kellarissa on tuhoutunut. Täällä tulvii usein, mutta tällaista ei ole koskaan tapahtunut. Nyt tuhot ovat niin paljon pahemmat, kertoi eräs kauppias Pyhän Markuksen torilla.

Monet turistit ovat päättäneet perua matkansa Venetsiaan tulvauutisten takia. Hotelleissa varauksia on peruttu myös joulukuussa, yrittäjät kertovat.

Monet, myös kaupungin pormestari, pitävät poikkeuksellisen vedenpinnan nousun syynä ilmastonmuutosta ja varoittelevat, että Italian on havahduttava varautumaan muuttuvaan säähän.

Venetsiassa asuu noin 50  000 ihmistä, mutta kaupungissa vierailee vuosittain noin 36 miljoonaa turistia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.