Rinne jyrähtää työmarkkinakeskusjärjestöille uusimman eläkeidean tyrmäämisestä

Sirpa Paatero ja Antti Rinne (oik.) SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa. Lehtikuva / Martti Kainulainen

STT

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ei ymmärrä, miksi työmarkkinakeskusjärjestöt ovat tyrmänneet idean irrottaa työeläkejärjestelmästä rahaa pienten eläkkeiden korottamiseen.

SDP:n puoluevaltuustossa Porissa puhuneen Rinteen mukaan asiasta olisi käytävä asiallisia, ratkaisuhakuisia neuvotteluja.

–  Muistutan, että viime kädessä hallitus ja eduskunta sitten vastaavat tästäkin asiasta, Rinne sanoi.

Rinne on ehdottanut, että eläkerahastoista voitaisiin irrottaa rahaa pieniin eläkkeisiin noin 200–300 miljoonaa euroa vuodessa, millä kompensoitaisiin sitä, että perhevapaiden ajalta alkoi kertyä eläkettä vasta vuonna 2005.

Työmarkkinakeskusjärjestöt eivät ole innostuneet Rinteen avauksesta. Esimerkiksi STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto kirjoitti avauksen jälkeen Twitterissä, että työeläkejärjestelmän kestävyys on turvattava.

–  Tällaisia rahoja ei valitettavasti työeläkejärjestelmän sisällä ole, Murto tviittasi.

Vappusatanen toteutuu "joidenkin vuosien kuluessa"

SDP:n puoluevaltuustolta Rinteen eläkepuheet saivat suosionosoituksia. Rinne muistutti myös, että hallituksen jo tekemät korotukset takuu- ja kansaneläkkeisiin tulevat voimaan vuodenvaihteessa.

Kuuluisan vappusatasen taso saavutetaan Rinteen mukaan "joidenkin vuosien kuluessa".

Rinne lupasi sadan euron korotuksen pieniin eläkkeisiin vappupuheessaan viime vuonna. Nyt kansaneläkkeen täyttä määrää korotetaan noin 34 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa.

Rinne on aiemminkin kertonut, että hän tarkoitti tuolloin, että alle 1  400 euron eläkkeitä korotetaan sadalla eurolla useamman vuoden ohjelmalla, valtiontalouden niin salliessa.

Malttia työmarkkinapöytiin

Rinne kävi läpi laajasti ajankohtaisia poliittisia asioita. Hän esimerkiksi korosti, että hallituksen tekemien menolisäysten rahoitus on kestävällä pohjalla.

Pääministeri kertoi myös luottavansa siihen, että parhaillaan käynnissä olevalla työmarkkinajärjestöjen liittokierroksella onnistutaan löytämään kullekin alalle sopivat palkkaratkaisut.

–  Huolissani olen siitä, että tällä kierroksella näyttää olevan paljon muuta painolastia, joka vaikeuttaa neuvottelutulokseen pääsemistä, Rinne sanoi.

Hän nosti esiin aiemmin esittämänsä ajatuksen siitä, että kilpailukykysopimuksessa sovituista työajan pidennyksistä tulisi löytää laajempi ratkaisu.

–  Ajatus ei ole saanut kannatusta, mutta nyt näyttää siltä, että tämän kysymyksen takia työrauha on laajamittaisestikin vaarassa.

Rinne kertoi toivovansa, että työmarkkinapöydissä käytetään maalaisjärkeä ja malttia, jotta ratkaisuja löydetään.

Rinne aikoo kitkeä kiusaamista

Rinne lupasi myös tekevänsä voitavansa, jotta kiusaamista pystyttäisiin kitkemään suomalaisista kouluista ja oppilaitoksista. Hän muistutti, että kiusaaminen jättää syviä jälkiä.

– Yhdenkään lapsen ei pidä pelätä koulumatkaa, välituntia tai luokkakavereiden whatsapp-ryhmää, Rinne linjasi.

– Kiusaamisen ohella mikään muu ei satuta enemmän kuin se, että joku, joka olisi voinut puuttua ja puolustaa, kääntääkin selkänsä.

Kantaakseen oman kortensa kekoon pääministeri aikoo vierailla kouluissa puhumassa aiheesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut