Anderssonille jatkopesti vasemmistoliiton johdossa, puoluesihteeri meni vaihtoon – Koikkalaisen toivotaan kuulevan kenttää paremmin

Li Andersson jatkaa vasemmistoliiton keulassa. LEHTIKUVA/Akseli Muraja

STT

Vasemmistoliitto äänesti lauantaina puoluejohtonsa kokoonpanosta. Li Andersson sai odotetusti jatkaa puolueen keulassa. Hänelle ei ilmaantunut vastaehdokkaita.

–  Olen valtavan onnellinen siitä valtavasta tuesta, jota olen teiltä saanut, hän sanoi puheessaan.

Vasemmistoliiton puoluesihteeriksi nousi puoluetoimistossa työskentelevä ja Helsingissä asuva Mikko Koikkalainen äänin 169–126. Hän haastoi nykyisen puoluesihteerin, helsinkiläisen Joonas Leppäsen.

Ennakkoon puoluesihteerikisasta arvioitiin tulevan tiukka. Koikkalaista äänestäneet kaipasivat, että puoluesihteeri ottaisi puoluekentän nykyistä paremmin huomioon.

–  Sellainen yleisasenne, että kuuntelen jäseniä. Sitä tunnutaan arvostavan, Koikkalainen kommentoi valintansa jälkeen.

Hän kuitenkin korosti, että kyse ei ollut kentän vastaiskusta Helsingin vallalle eikä maantieteellisestä vastakkainasettelusta.

–  Se ei ole Helsinki vastaan muu Suomi, vaan pitää vaan kuunnella kenttää ja aktiiveja. Tiedän kyllä, ketkä minua äänestivät.

Myös puolueen varapuheenjohtajisto meni vaihtoon, sillä nykyiset eivät hakeneet jatkoon. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Jussi Saramo Vantaalta. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin toisessa äänestyksessä lähihoitaja Minna Minkkinen Tampereelta. Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittiin pääluottamusmies Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä.

Äänestyskäytännöistä eri tulkintoja

Puoluekokouksessa syntyi pieni kohtaus, kun ääntenlaskentatapaa tulkittiin uusiksi äänestyksen jälkeen. Puoluekokous oli äänestänyt vasemmistoliiton puoluehallituksen esityksestä, jonka mukaan puoluesihteerin valinta siirtyisi puoluekokoukselta puoluevaltuustolle. Äänestyksessä päädyttiin jättämään käytäntö ennalleen.

Jälkikäteen puoluehallituksen Erkki Virtanen kertoi aamupäivällä, että tyhjiä ääniä ei lasketa mukaan, jolloin äänestystulos tarkoittaakin sitä, että puoluesihteerin valinta siirretään puoluevaltuustolle. Oikeusoppineet kiinnittivät äänestyskäytäntöön huomiota, minkä seurauksena tulkintaa muutettiin.

Puoluekokousedustajat vaativat kokouksessa uutta äänestystä, sillä heidän mukaansa ennen äänestystä oli sovittu toisin.

–  Ennen äänestystä sovimme, että tyhjät äänet ovat mukana äänestyksessä. Meidän pitää tehdä uusi äänestys, koska mieli on saattanut nyt muuttua, sanoi muun muassa Esa Valkonen Savo-Karjalasta.

Kokouksen puheenjohtajisto ei kuitenkaan suostunut uuteen äänestykseen.

–  Menettelytapavaliokunta muutti omaa tulkintaansa. Tulkinta pätee, eikä siihen tarvitse enää kysyä kokouksen kantaa, Virtanen sanoi.

Puheenjohtajisto totesi 198 äänen riittävän muutokseen, kun tyhjät äänet jätetään laskematta yhdistyslain mukaisesti. Puoluekokouksessa on 300 edustajaa.

Valintatavan on tarkoitus muuttua vasta kun ensi kerralla valitaan uutta puoluesihteeriä.

Korjattu aiempaa uutista klo 16.10. Poistettu yhdistysoikeuden asiantuntija Lauri Tarastin nimi jutusta. Tarasti ei ollut itse kommentoinut asiaa, vaan äänestyskäytännön tulkintaa muutettiin Tarastin ja muiden oikeusoppineiden linjauksiin perustuen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut