Monen työuralla 2–4 isoa muutosta

Aulikki Elo

Uuteen ammattiin kouluttautumista haittaavat pirstaleinen koulutusjärjestelmä ja opintojen rahoitusongelmat.

Kuitenkin joka neljäs työntekijä on vaihtanut alaa tai ammattia yhden kerran ja 30 prosenttia kahdesta jopa neljään kertaa, kertoo Sitran viime vuonna valmistunut tutkimus.

Tutkimukset osoittivat monien vähän koulutusta vaativien työpaikkojen katoavan. Se luo painetta sujuvoittaa ammatillista liikkumista myös työntekijätehtävissä, vaikka uudelleenkouluttautuminen vaatii määrätietoisuutta.

Lähes 25 000 henkeä saa tällä hetkellä vuosittain aikuiskoulutustukea. Tukea halutaan uudistaa niin, että se tukisi nykyistä paremmin opiskelua työn ohessa.

Yksi suosituimmista toisen asteen koulutuksista oli pitkään lähihoitajan koulutus, jonka voi suorittaa parissa vuodessa ja joka kiinnosti myös alanvaihtajia. Hakijoiden määrä kuitenkin on romahtanut. Myös alaa vaihtavia lähihoitajia on paljon.

Hoitoalan ylemmän ammattikorkeakoulun käyneistä 60 prosenttia lopettaa ensimmäisten viiden vuoden jälkeen ja suuntaa uusille aloille.

Monilla akateemisilla aloilla alanvaihto on niin ikään lisääntynyt. Akava onkin ehdottanut työuran keskivaiheilla leville urakatsausta, jonka tavoitteena olisi kartoittaa työntekijän osaamistasoa ja koulutustarpeita uran loppuvaiheita varten.

Esimerkiksi lastentarhanopettajat ja luokanopettajat ovat selvitysten mukaan innokkaita vähintäänkin pohtimaan alanvaihtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut