Malesialaiskoneen tuhosta julkistettiin uusia todisteita – rikostutkijoiden mukaan Itä-Ukrainan kapinallisilla oli tiiviit yhteydet korkealle Venäjän hallintoon

Malaysia Airlines -yhtiön lentokoneen hylyn palasia pellolla Itä-Ukrainassa 10. marraskuuta 2014. Etualalla Venäjän tukemiin kapinallisiin kuuluva asemies. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ukrainassa kesällä 2014 pudotetun malesialaiskoneen rikostutkintaryhmä on julkistanut uusia puhelunauhoituksia. Puhelut on käyty Itä-Ukrainan kapinallisjohdon ja korkeiden venäläisviranomaisten välillä. Hollannin johtama kansainvälinen tutkinta (JIT) vetoaa samalla uusien todistajien löytämiseksi.

Rikostutkijoiden mukaan uudet todisteet osoittavat, että Venäjän vaikutusvalta niin kutsuttuun Donetskin kansantasavaltaan (DPR) Itä-Ukrainassa oli laajempaa kuin pelkää sotilaallista tukea.

Tutkijoiden mukaan Venäjän tiedustelupalvelu FSB näyttää toimittaneen kapinallisten käyttöön suojattuja puhelinyhteyksiä, joita käytettiin päivittäin sotilaallisten, hallinnollisten ja talousasioiden hoitamiseen. JIT:n tutkijat haluavat nyt tietää, kenen käytössä salatut puhelimet olivat.

Merkit Venäjän hallinnon jäsenten ja kapinallisjohtajien läheisistä yhteyksistä herättävät tutkijoiden mukaan kysymyksen venäläisten mahdollisesta osallisuudesta matkustajakoneen pudottamisessa käytetyn Buk-ilmatorjuntayksikön hankintaan ja käyttöön.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla olleen Malaysia Airlinesin Boeing 777 -koneen alasampumisessa kuolivat kaikki koneessa olleet 298 ihmistä. Suurin osa uhreista oli hollantilaisia.

JIT ilmoitti viime kesänä nostaneensa malesialaiskoneen tuhosta murhasyytteet kolmea venäläistä ja yhtä ukrainalaista vastaan. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa Haagissa ensi maaliskuussa. Epäillyt tuskin saapuvat paikalle vastaamaan syytteisiin.

---

Lähteet: Hollannin poliisi, AFP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut