Ponssen pääomistaja haluaa kohutusta tyttökalenterista keskustelun koko konsernissa – "Tämä oli oikeutettu herätys"

Ponssen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgren. Aku Laatikainen

Petri Karvinen

Metsäkonevalmistaja Ponssen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén sanoo olevansa pahoillaan yhtiöönsä yhdistetystä tyttökalenterista. Ponssen saksalainen jälleenmyyjä julkisti äskettäin kalenterin, jossa nuoret, vähäpukeiset naiset poseeraavat yhtiön koneiden päällä Vieremällä.

Kalenterista nousi kohu Ruotsissa. Maan naismetsäammattilaisia edustavan verkoston Anna Schyman kertoi Lantsbruket Affärstidningille järkyttyneensä, kun hän näki kuvat ensi kerran. Verkostossa koettiin, että kalenteri vahvistaa vanhanaikaisia sukupuolistereotypioita ja esineellistää naisia.

– Kalenterin teossa mukana oleminen oli meiltä huono veto. Olemme siitä pahoillamme, Uruguaysta tavoitettu Ponssen pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén kommentoi Savon Sanomille.

– Olemme keskustelleet asiasta – ja keskustella täytyy koko konsernin laajuisesti. On selvää, että tällaisten juttujen aika on ohi, hän linjaa.

 

Ruotsalaisten tiedotusvälineiden mukaan kalenteriin liittyi Youtube-video, joka on nyttemmin poistettu. Girls and forest machines (suom. tytöt ja metsäkoneet) -nimisellä videolla valokuvattavana olleet naiset keikistelivät metsäkoneiden päällä ja ympärillä. Video – kuten kalenterikin – oli kuvattu yhtiön tehtaalla Vieremällä.

Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela totesi ruotsalaiselle Landskogsbruk -lehdelle, että oli virhe päästää saksalainen alihankkija tekemään kuvauksia. Nummela pyysi lehdessä anteeksi kaikilta, jotka ovat pahoittaneet tapauksesta mielensä.

Kalenteria ei ehditty painaa, eikä sitä kohun myötä myöskään paineta. Isot ruotsalaiset metsäalan yhtiöt SCA ja Holmen aikoivat Landskogsbrukin mukaan keskustella Ponssen edustajien kanssa tapauksesta jo tällä viikolla.

Ponssen ruotsalainen tytäryhtiö vieritti ensi alkuun vastuuta saksalaiselle jälleenmyyjälle, mikä oli Holmenin toimitusjohtajan Sören Peterssonin mielestä väärin.

– Ei eri puolilla maailmaa voi olla erilaisia arvoja. Kalenterien tuhoaminen ei poista ongelmaa, mikä osoittaa, että tasa-arvon merkitystä asiassa ei ole ymmärretty yhtään, Petersson paheksui ruotsalaislehdessä.

Juha Vidgrénin mukaan metsäkoneurakoitsijoiden naiskuva on Suomessa kunnossa, mutta kaikkialla maailmassa tilanne ei välttämättä ole sama.

– Varmasti on takapajuisuutta vielä jossain olemassa. Ponssen linja on, että asiassa on päivityksen paikka.

– Tämä tapaus oli yhtiöllemme ihan oikeutettu herätys.

Ponsseen liittyvästä kohusta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.