Australian maastopalot vaatineet jo ainakin neljä kuolonuhria

Maastopalo tuhosi kodin Nana Glenissä 600 kilometriä Sydneystä pohjoiseen. Lehtikuva/AFP

STT

Itäisen Australian maastopalot ovat vaatineet jo ainakin neljännen kuolonuhrin. Poliisin mukaan paikalliset asukkaat löysivät miehen ruumiin palaneesta maastosta Kempseyn kaupungin liepeillä, Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa. Myös kolme aiempaa uhria on löydetty saman osavaltion alueelta. Juuri Uusi Etelä-Wales onkin kärsinyt ennennäkemättömän rajuista paloista pahiten.

Viime viikolla alkunsa saaneet maastopalot ovat tuhonneet jo satoja taloja ja yli miljoona hehtaaria maata. Yksittäisiä maastopaloja on tällä hetkellä reilusti yli sata.

Viikonlopuksi luvattu kuuma ja tuulinen sää ei lupaa hyvää sammutustöille.

– Emme saa kaikkia näitä paloja hallintaan (ennen viikonloppua). Tarvitsisimme sadetta, eikä mitään sellaista ole ennusteissa, osavaltion pelastuslaitoksen edustaja Shane Fitzsimmons sanoi.

Keskustelu palojen ympärillä on kiertynyt ilmastonmuutoksen ympärille. Joukko entisiä palopäälliköitä on varoittanut, että ilmastonmuutos kiihdyttää maastopalo-ongelmaa ja haastanut konservatiivipääministeri Scott Morrisonia siitä, ettei tämä ole ottanut asiaa haltuun.

–  Olen todella huolissani ilmastonmuutoksen aiheuttamista vaikutuksista ja vahingoista, entinen palopäällikkö Lee Johnson totesi.

– Sanaa "ennennäkemätön" käytetään paljon, mutta se on oikein.

Pääministeri Morrison ei ole toistaiseksi suostunut linkittämään ilmastonmuutosta ja maastopaloja yhteen, vaan todennut, että huomion pitää nyt olla uhreissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut