Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Boliviassa

Moralesin kannattajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa La Pazissa. Lehtikuva/AFP

STT

Väkivaltaiset yhteenotot ovat jatkuneet Boliviassa sen jälkeen, kun maalle saatiin väliaikainen presidentti.

La Pazissa väistymään joutuneen presidentin Evo Moralesin kannattajat ottivat keskiviikkona paikallista aikaa yhteen mellakkapoliisin kanssa marssiessaan presidentinpalatsille. Poliisi hajotti joukkoja kyynelkaasulla.

Moralesin kannattajat osoittivat mieltään myös muun muassa El Altossa, joka tunnetaan Moralesin vahvana tukialueena.

Lääkärilähteen mukaan 20-vuotias mies kuoli luoteihin poliisin ja Moralesin kannattajien yhteenotossa Santa Cruzin kaupungin lähellä.

Kaiken kaikkiaan Bolivian yhteenotoissa on kuollut kahdeksan ihmistä ja yli 400 on loukkaantunut.

"Boliviassa ei ole käynnissä vallankaappausta"

Bolivian senaatin apulaispuhemies Jeanine Anez julistautui tiistaina maan väliaikaiseksi presidentiksi. Morales erosi sunnuntaina viikkoja jatkuneiden, vaalivilppiepäilyistä alkunsa saaneiden mielenosoitusten jälkeen.

Meksikoon paennut Morales sanoo, että Boliviassa on meneillään vallankaappaus. Anez kuitenkin kiistää syytökset.

– Boliviassa ei ole käynnissä vallankaappausta. Täällä on käynnissä perustuslaillinen korvaaminen, Anez totesi.

Perustuslain mukaan vallan oli määrä siirtyä juuri Anezille, kun Morales ja hänen varapresidenttinsä Alvaro Garcia Linera erosivat tehtävästään. Linera oli myös alahuoneen puhemies ja senaatin johtaja.

Yhdysvallat tunnusti varhain torstaina Suomen aikaa Anezin aseman maan väliaikaisena presidenttinä. Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Anezin tehtävänä on muun muassa johdattaa Bolivian kansa demokraattisen muutoksen läpi.

Anez on luvannut, että maassa järjestetään uudet presidentinvaalit mahdollisimman pian. Hän sanoi puheessaan, että Boliviaan tarvitaan nyt rauhan ilmapiiri.

Morales kiistää Anezin vallan laillisuuden ja sanoi, että on valmis palaamaan Boliviaan, jos kansa sitä pyytää. Hän myös sanoi aikovansa oleskella Meksikossa vain väliaikaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.