Sisäilmaongelmainen Ahmon koulu aiotaan rakentaa kokonaan uudestaan: kustannusarvio 27 miljoonaa

Ahmon koulukeskusta ehdotetaan toteutettavaksi uudisrakennuksena. Juha Poutanen

Jukka-Pekka Räsänen

Sisäilmaongelmista kärsivää Siilinjärven Ahmon koulukeskusta esitetään rakennettavaksi kokonaan uudestaan. Koulukeskuksen kaikissa neljässä osassa on havaittu sisäilmaongelmia ja riskirakenteita. Tehtyjen tutkimusten perusteella koulun osissa on havaittu ihmisille haitallisia orgaanisia yhdisteitä riskirakenteita, vaurioituneita rakenteita ja mikrobikasvuja.

Ahmon koulukeskuksesta tehdyssä tarveselvityksessä esitetään, että koulukeskus toteutetaan uudisrakennushankkeena vuosien 2021–2025 aikana. Uudisrakennusvaihtoehtoon päädyttiin, jotta oppilaille ja henkilökunnalle voidaan varmistaa mahdollisimman terveelliset tilat.

Lisäksi uusien tilojen ylläpitokustannukset ovat pienemmät kuin saneerattujen tilojen. Tilojen käyttöä pystytään näin myös tehostamaan. Saneeraus- ja uudisrakennusvaihtoehdon välinen hintaero oli myös pieni: peruskorjauksen kustannuksiksi on arvioitu noin 24 miljoonaa euroa, uuden koulukeskuksen tavoitehinta on noin 27 miljoonaa euroa.

 

Sisäilmaongelmien vuoksi väistötiloihin sijoitettu Ahmon koulu toimii tällä hetkellä neljässä eri viipalerakennuksessa. Ensi vuoden aikana näiden viipalerakennusten vuokrakustannukset ovat yhteensä yli miljoona euroa.

Tarveselvityksessä uuden koulukeskuksen tilat on mitoitettu 750 oppilaalle. Tällä hetkellä koulukeskuksen tiloissa opiskelee noin 850 lasta ja nuorta. Lähitulevaisuudessa oppilas- ja opiskelijamäärän ei ennusteta muuttuvan. Hankkeen valmistuttua onkin oletettavaa, että Ahmon koulu tarvitsee edelleen väistötiloja opetuksen järjestämiseksi.

Tarveselvityksessä mainitaan kuitenkin, että heikosta syntyvyydestä johtuen on odotettavissa, että 2030-luvulla oppilasmäärä pienenee ja väistötiloista voidaan luopua.

Uuden koulukeskuksen kokonaislaajuus on noin 10 000 neliömetriä. Nykyisen koulukeskuksen pinta-ala ilman niin sanottua bunkkerirakennusta on noin 13 000 neliömetriä.

 

Koulukeskuksesta teetettyjen hankinta- ja rahoitusmallien selvityksessä suositellaan rahoitusmalliksi leasing-rahoitusta tai taselainaa. Selvityksessä on nostettu esille elinkaarimallin edut perinteiseen hankintamalliin verrattuna riskien osalta. Elinkaarimallin kustannukset ovat kuitenkin perinteistä mallia korkeammat, mikäli ei huomioida riskikorvausta.

Siilinjärven sivistyslautakunnan on määrä esittää ensi tiistain kokouksessaan kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että se hyväksyy Ahmon koulukeskuksesta laaditun tarvesuunnitelman hankkeen toteuttamisen pohjaksi. Sivistyslautakunnan on määrä esittää, että hanketta ei toteuteta elinkaarimallina. Rahoitusmuotona on tarkoitus käyttää leasing-rahoitusta.

Koulukeskuksen alueella olevalle vanhalle kansakoulurakennukselle eli niin sanotulle bunkkerille haetaan purkulupaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.