EU-tuomioistuin: Kuluttajalle pitää tehdä selväksi, jos elintarvike tulee Israelin siirtokunnista

STT

Israelin miehittämiltä alueilta tuleviin elintarvikkeisiin pitää merkitä selvästi tuotteen alkuperä, päätti Euroopan unionin tuomioistuin tiistaina. Erityisesti merkintä pitää löytyä tuotteista, jotka tulevat näillä alueilla sijaitsevista Israelin siirtokunnista.

Tuomioistuimen mukaan tuotteiden merkitseminen on tärkeää, jotta kuluttajien harhaanjohtamiselta voitaisiin välttyä.

Elintarvikemerkintöjä koskevien EU:n sääntöjen mukaan pitää olla selvää, mistä tuote tulee, tuomioistuin sanoo. Näin kuluttajat voivat tehdä ostopäätöksensä terveydellisten, taloudellisten ja ympäristösyiden sekä eettisen harkinnan perusteella.

Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat tervehti ilolla Euroopan unionin tuomioistuimen päätöstä. Samalla hän kehotti kaikkia Euroopan maita "toteuttamaan lailliset ja poliittiset velvoitteensa."

Kiistaa tuotteiden merkinnästä jo aiemminkin

Euroopan unionin tuomioistuin antoi päätöksensä sen jälkeen, kun ranskalainen tuomioistuin oli pyytänyt selvennystä Länsirannalta ja Golanin alueelta tuotavien tuotteiden merkintään.

Ranskassa tuomioistuin oli vuonna 2016 antanut suuntaviivat, joiden mukaan Länsirannalla ja Golanilla sijaitsevista israelilaisista siirtokunnista tuoduissa tavaroissa on oltava merkintä niiden tarkasta alkuperästä. Tämän kyseenalaistivat ranskalainen juutalaisjärjestö OJE ja yritys, jolla on viinitarhoja Israelin miehittämillä alueilla.

Myös Israelissa ranskalaisen tuomioistuimen päätös herätti vastalauseita. Israelin mielestä päätös edisti Palestiinan puolesta toimivien aktivistien kannattamaa Israelin vastaista boikottia. Israel myös muistutti, ettei päätöksessä piitattu muista maailman aluekiistoista.

Vuonna 2015 suuri diplomaattinen kiista puhkesi EU:n ja Israelin välille, kun EU laati ohjeet, joissa todettiin, että israelilaisista siirtokunnista tuotavat tuotteet on merkittävä sieltä tulleiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.