Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aaveen hurja metsästysretki oli viedä hengen – isäntä laskettiin valjaissa apuun

Jyrkälle, korkealle kalliorinteelle turvaan kiivennyt amerikankettukoira Aave pelastettiin pahasta pinteestä lauantaina Maaningan Tuovilanlahdessa. Tapahtumat alkoivat, kun omistajan kanssa metsällä ollut koira oli saanut vahvan vainun ketusta ja paineli sen perässä Maaninkajärven jäälle. Jäällä näkyivät takaa-ajon jäljet, mutta kettu pääsi livahtamaan karkuun.

Aave-koira sen sijaan putosi jäihin lähellä rantaa jyrkän, arvioilta noin pari-kolmekymmentä metriä korkean kallioseinämän alla. Koira pääsi kuitenkin omin voimin jäisestä vedestä ja kipusi turvaan kalliorinteelle, jossa sen onnistui nousta kielekkeelle noin puoliväliin jyrkkää seinämää. Järveen oli kielekkeeltä pudotusta noin 10–15 metriä.

Koira ei päässyt omin voimin ylös tai alas päin paikasta, joka sijaitsi noin puolessa välissä rinnettä.

Omistaja havaitsi koiratutkasta Aaveen sijainnin ja hälytti apua. Pelastuslaitos ryhtyi auttamaan koiraa kallion päältä käsin. Koiran omistaja puettiin valjaisiin ja laskettiin köysien avulla koiran luo. Noin 30 kiloa painava koira sai päälle omat valjaat ja varmistuksen. Pelastuslaitoksen henkilökunta nosti koiran omistajan sylissä köysien avulla turvaan kallion päälle. Operaatioon osallistui seitsemän pelastajaa Siilinjärveltä ja kolme Maaningalta.

– Märkä koira oli kylmissään viimassa, mutta muuten hyvässä kunnossa, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen vs. vuoromestari Roope Mustonen Siilinjärveltä kertoo.

Amerikankettukoira (American foxhound) muistuttaa ulkonäöltään suomenajokoiraa. Se on suurikokoinen petoriistakoira, jolla on nopea ajotapa ja voimakas riistavietti. Suomessa rotua käytetään erityisesti pienpeto- ja ilvesjahdissa.

Vastaavanlainen metsästyskoiran pelastaminen kallioseinämältä tapahtui joitakin viikkoja sitten Puumalassa.