MT: Apulaisoikeusasiamies päätti, ettei koulun joulujuhlaa saa pitää kirkossa – kirkkohallituksen johtaja: "Kurja tilanne"

Janne Niiranen

Koulun joulujuhlaa ei saa järjestää eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pasi Pölösen mukaan järjestää kirkossa, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta.

Ratkaisun mukaan koulun joulujuhla on osa opetusta, eikä sitä voi järjestää uskonnollisesti tunnustuksellisena, vaikka oppilaille, jotka eivät halua osallistua uskonnolliseen.

Apulaisoikeusasiamies pitää ongelmallisena myös koulujen keskusradioiden kautta välittämiä uskonnollisia aamunavauksia ja perinteistä kiirastorstain kirkkokäyntiä.

Ratkaisun taustalla on Uskonnottomat Suomessa ry:n tekemä kantelu, joka koski Kouvolassa toteutettuja käytäntöjä.

Kirkkohallituksen johtaja pitää apulaisoikeusasiamiehen päätöstä ikävänä.

– Onhan se kurja tilanne, jos ei ole mahdollista toteuttaa joulukirkkoa, vaikka koulu ja lasten vanhemmat haluaisivat ylläpitää perinnettä, johtaja Petri Määttä sanoo Maaseudun Tulevaisuudessa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) kummastelee apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua STT:lle.

Hän sanoo perustuslakivaliokunnan linjanneen viimeksi 2014 yksimielisesti, ettei se pidä uskonnon ja uskonnonvapauden kannalta ongelmallisina vuotuisia, esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia uskonnon harjoittamiseksi katsottavia tilaisuuksia, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on vapaaehtoista.

Koulun juhlien järjestäminen kirkon tiloissa ei Lohen mukaan tee myöskään tilaisuudesta automaattisesti uskonnollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.