Maatalouden investointitukea ei riitä kaikille hakijoille Pohjois-Savossa

Pohjois-Savossa eniten avustusta haettiin lypsy- ja nautakarjatalouden rakentamishankkeisiin. Pirjo Kamppila

Jerri Koskinen

Maatalouden investointituen haku jatkuu maakunnassa vilkkaana. Investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ely-keskukseen syksyn hakukierroksilla yhteensä 62 kappaletta. Osaan rahoituskelpoisista hakemuksista joudutaan tekemään kielteinen päätös, mikä johtuu avustusvarojen vähyydestä.

– Kielteisten, mutta rahoituskelpoisten investointitukipäätöksen saaneet hakijat voivat kuitenkin hakea tukea uudelleen seuraavalla tukijaksolla, joka päättyy 15.1.2020, kertoo tiedotteessa maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

Avustusvarojen lisäksi Pohjois-Savossa on vajausta investointien korkotukilaina- sekä valtiontakausvaroista. Varojen niukkuus on tänä syksynä viivästyttänyt myös hakemusten käsittelyä.

Tilanne on valtaosassa Suomea sama, sillä maatalouden investointeihin on haettu tukia tämän vuoden aikana niin paljon, että osaan nyt käsittelyssä olevista hakemuksista joudutaan tekemään kielteinen avustuspäätös.

Pohjois-Savossa eniten avustusta haettiin lypsy- ja nautakarjatalouden rakentamishankkeisiin, joita jätettiin yhteensä 18 kappaletta, yhteensä 5,4 miljoonalla eurolla. Syksyn hakemuksiin tukipäätökset tehdään kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Haettujen investointitukihankkeiden kustannusarvio on yhteensä 19,8 miljoonaa euroa ja haettu avustus 6,4 miljoonaa euroa. Viime vuoden vastaavilla jaksoilla hakemuksia saapui 68 kappaletta ja avustusta haettiin 3,9 miljoonaa euroa.

Nuorten viljelijöiden aloitustukia on tänä vuonna myönnetty Pohjois-Savossa 19 kappaletta. Vireillä on vielä yhdeksän aloitushakemusta.

Eniten aloitustukia on haettu lypsykarjatiloille, yhteensä 16 kappaletta. Myös marja-, lihakarja- sekä kasvinviljelytiloille on haettu avustusta tilanpidon aloittamiseen. Viime vuonna aloitustukia myönnettiin 35 kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut