Iran kertoo aloittavansa uraanin rikastamisen ensi yönä, USA syyttää kiristyksestä

Hasan Ruhanin ilmoitus herätti huolta ydinsopimuksessa mukana olevissa maissa. Lehtikuva/AFP

STT

Iranissa Fordon voimalassa aiotaan aloittaa uraanin rikastaminen puoliltaöin paikallista aikaa eli keskiviikkoiltana puoli yhdeltätoista Suomen aikaa. Asiasta kertovat Iranin viranomaiset puolivirallisen ISNA-uutistoimiston mukaan.

Viranomaisten mukaan prosessin alussa on läsnä Kansainvälisen atomienergiajärjestön tarkkailijoita.

Iran ilmoitti tiistaina alkavansa jälleen rikastaa uraania Fordon maanalaisessa voimalassa.

Maa lupautui ydintoiminnan alasajoon vuoden 2015 ydinsopimuksessa vastineena kansainvälisten talouspakotteiden poistamiselle. Sopimuksen tavoitteena on ollut estää Irania valmistamasta ydinasetta. Iran suostui siinä muun muassa vähentämään uraanin rikastamisessa käytettävien sentrifugien määrää.

Iranin ydinsopimuksessa ovat yhä mukana Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä, mutta Yhdysvallat vetäytyi siitä viime vuoden toukokuussa.

Yhdysvallat syytti Irania ilmoituksen jälkeen ydinvoimalla kiristämisestä. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan ilmoitus vain syventää Iranin poliittista ja taloudellista eristäytyneisyyttä.

–  Iranilla ei ole mitään uskottavaa syytä laajentaa uraaninrikastusohjelmaansa, Fordon voimalassa tai muuallakaan. Ainoa syy on selvä yritys ydinkiristykseen, joka vain syventää maan poliittista ja taloudellista eristäytyneisyyttä, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

Yhdysvallat irtaantui sopimuksesta presidentti Donald Trumpin johdolla ja on sittemmin asettanut pakotteita Iranille. Iran taas alkoi lipsua sopimuksen ehdoista Yhdysvaltain koventuneen linjan vuoksi.

Toukokuussa maa ilmoitti luopuvansa rajoituksista, jotka kohdistuivat rikastetun uraanin ja raskaan veden varastoihin. Heinäkuussa Iran kertoi käynnistävänsä raskasvesireaktorinsa uudelleen, ja syyskuussa maa sanoi käynnistäneensä kaksi uraanin rikastamiseen tarkoitettua sentrifugia.

EU ja Venäjä huolestuivat

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi keskiviikkona, että Iranin ratkaisua on mahdoton hyväksyä. Maas vetosi Iraniin, jotta maa alkaisi jälleen toimia sopimuksen mukaisesti, jotta kireä tilanne hellittäisi.

Venäjä, jolla on Iranin kanssa tiiviit suhteet, ilmaisi jo aiemmin huolensa Iranin viimeisimmästä liikkeestä.

–  Valvomme tilanteen kehittymistä tarkasti, presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov kertoi toimittajille.

–  Tuemme sopimuksen säilyttämistä.

Ranska puolestaan on jo ehtinyt vaatia Irania perumaan sopimusta rikkovat päätöksensä.

–  Vaadimme Irania perumaan päätökset, jotka ovat ristiriidassa ydinsopimuksen kanssa, Ranskan ulkoministeriö totesi.

Euroopan unionikin ilmoitti aiemmin tällä viikolla pitävänsä Iranin tuoreinta ilmoitusta huolestuttavana.

–  Olemme huolissamme siitä, että presidentti Ruhanin tämänpäiväinen ilmoitus vähentää entisestään Iranin sitoutumista ydinsopimukseen, EU:n edustaja Maja Kocijancic sanoi toimittajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.