Espanjan poliittinen umpisolu uhkaa kiristyä sunnuntain vaaleissa

Virkaatekevän pääministeri Pedro Sachezin sosialistipuolue säilyttänee asemansa parlamentin suurimpana ryhmänä, mutta sen ennustetaan menettävän paikkoja. LEHTIKUVA / AFP

STT

Espanjan sunnuntain parlamenttivaalit eivät mielipidekyselyiden perusteella tuo ratkaisua vaan lisää vaikeuksia hallituksen muodostamiseen. Virkaa tekevän pääministerin Pedro Sanchezin sosialistipuolue (PSOE) säilyttänee asemansa parlamentin suurimpana ryhmänä, mutta sen ennustetaan menettävän paikkoja.

Sosialistit voittivat myös edelliset vaalit huhtikuussa, mutta Sanchez ei saanut muodostettua hallitusta. Kyselyiden perusteella edellytyksiä enemmistöhallituksen muodostamiseen ei näytä nytkään olevan sen paremmin oikealla kuin vasemmalla.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Teemu Tammikon mukaan ainoa tie eteenpäin umpikujasta olisi useamman puolueen koalitiohallitus joko vasemmalta tai oikealta.

–  Koska Espanjassa ei ole koskaan ollut koalitiohallitusta niin sellaisen muodostamiseen on henkisesti korkea kynnys. Luulen, että nyt vaalien uusimisen jälkeen on pakko kohdata realiteetit, hän arvioi.

Katalonian kriisi hyödyttää oikeistoa

Tammikko arvioi hallituskoalition todennäköisemmin syntyvän puoluekartan vasemmalta laidalta PSOE:n johdolla. Sanchezilla olisi ollut tähän mahdollisuus keväällä yhdessä Unidas Podemos -puolueen kanssa, mutta hän teki Tammikon mukaan virheen jättämällä tilanteen käyttämättä. Sitten kriisi Katalonian itsenäistymispyrkimyksistä kärjistyi.

–  Katalonian kysymyksen nouseminen pintaan, mielenosoitukset ja väkivaltaisuudet, näkyvät näissä vaaleissa paljon ja suosivat oikeistopuolueita. Kansallinen yhtenäisyys, turvallisuus ja perustuslaki eivät ole teemoja, joissa sosialistit olisivat profiloituneet, Tammikko sanoo.

Sanchezkin on koventanut puheitaan ja muun muassa ehdottanut itsenäistymiskansanäänestyksen kriminalisointia. Tammikon mukaan Sanchezin on ollut strategisesti fiksua omaksua Katalonian suhteen aiempaa kovempi, mutta hiukan oikeistopuolueita maltillisempi linja.

Voimakkaimman nousun sunnuntain vaaleissa on tekemässä äärioikeistolainen Vox-puolue. Vasta keväällä ensimmäisen kansanedustajansa saanut puolue saattaa jopa nousta parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi. Tammikon mukaan puolue eroaa jonkin verran Euroopan muista oikeistopopulisteista korostamalla vähemmän maahanmuuttoa ja enemmän tasa-arvon sekä feminismin vastustusta.

Vaaliväsymys iskee sosialisteihin

Oikeiston hallitusyhteistyö Voxin ja niin ikään kannatustaan lisäävän konservatiivipuolue PP:n sekä keskustasta oikeammalle siirtyneen Ciudanaosin voisi Tammikon mukaan olla "pakon edessä mahdollista". Sen sijaan kahden suurimman, PP:n ja PSOE:n, enemmistöhallitusta tutkija pitää erittäin epätodennäköisenä.

Espanjassa vallitsi aiemmin käytännössä kaksipuoluejärjestelmä, jossa vallassa olivat vuorollaan sosialistit ja konservatiivit. Nyt PP:n ja PSOE:n valta-asema on murtunut, mutta kahtiajako näyttäytyy edelleen oikeiston ja vasemmiston blokkeina – ne eivät vain ole toistaiseksi muodostaneet yhteistä hallitusta. Ratkaisevaan asemaan vaalien jälkeen voi nousta pienten alueellisten puolueiden saaminen jommankumman blokin tueksi.

Espanjalaiset äänestävät jo neljänsissä vaaleissa neljän vuoden kuluessa, ja vaaliväsymys alkaa tuntua. Tammikko ennustaa äänestysprosentin jäävän sunnuntaina kevään vaaleja alhaisemmaksi.

–  Se on perinteisesti kostautunut sosialisteille. Oikeistopuolueilla on uskollisempaa äänestäjäkuntaa, Tammikko sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.