Pelialan suomalaismenestys jatkuu, eikä loppua näy – verotiedot nostivat esiin tutut supermenestyjät

Verottajan luovuttamien tietojen mukaan eniten verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä sai viime vuonna Supercellin Ilkka Paananen, hän tienasi ansio- ja pääomatulona yhteensä 109,9 miljoonaa euroa. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT

Suomalaisella pelialalla on jo totuttu siihen, että kourallinen supermenestyjiä nousee verotietojen kärkeen. Pelialan kattojärjestö Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen arvioi, että menestys on vaikuttanut siihen, miten ihmiset näkevät pelialan mahdollisuudet. Alan tekijöiden jalat ovat silti edelleen kiinni maanpinnassa, sillä menestys pelialalla vaatii paljon työtä.

–  Menestys ei ole automaatti, vaan se vaatii onnistumista monella osa-alueella, Hiltunen sanoo.

Hän arvioi, että suomalainen peliala voi tällä hetkellä ylipäätään hyvin.

–  Meille on viime vuosien aikana syntynyt toimijoita, jotka ovat kansainvälisesti erittäin kilpailukykyisiä ja erityisesti mobiilipelipuolella, Hiltunen sanoo.

Maanantaina julkaistujen verotietojen kärjessä oli viime vuosien tapaan peliyhtiö Supercellin tekijöitä. Verottajan luovuttamien tietojen mukaan eniten verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä sai viime vuonna Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen, joka sai ansio- ja pääomatulona yhteensä 109,9 miljoonaa euroa. Toisena oli saman yrityksen luova johtaja Mikko Kodisoja 98,2 miljoonan euron ansio- ja pääomatulojen potilla.

Kärkijoukkoon nousi myös peliyhtiö Small Giant Gamesin tekijöitä. Pelijätti Zynga osti enemmistön yhtiöstä viime joulukuussa. Kaupan kokonaisarvoksi arvioitiin tuolloin 610 miljoonaa euroa.

Small Giant Games on vuonna 2013 perustettu mobiilipeleihin erikoistunut pelistudio. Yhtiöllä on 47 työntekijää, joista osa on entisiä Habbo Hotelin ja Rovion avainhenkilöitä.

Suuret verotetut tulot keräsivät myös peliteknologiaa kehittävän Kamun eli EasyAntiCheatin perustajat. Fortnitesta tunnettu pelijätti Epic Games osti suomalaisyhtiön viime vuonna.

Hyvä putki pelialalla jatkunee myös vuoden päästä, jolloin tarkastellaan tämän vuoden verotietoja. Tänä vuonna israelilainen peliyhtiö Playtika osti suomalaisen Seriouslyn, joka tunnetaan ötökkäpeli Best Fiendsistä. Kauppalehti arvioi elokuussa kauppasumman nousseen 230–350 miljoonaan euroon.

Supercell kärkijoukossa suuren osan 2010-luvusta

Peliala on tähdittänyt verotettujen tulojen kärkeä jo vuosia. Supercellin perustajia ponnahti verotettujen tulojen kärkeen vuonna 2013 yrityskauppojen ansiosta. Tuolloin japanilainen Softbank osti peliyhtiöstä 51 prosenttia 1,1 miljardilla eurolla, ja vuonna 2015 se kasvatti osuuttaan 73 prosenttiin.

Varsinainen jättipotti osui peliyhtiön kohdalle vuonna 2016, kun kiinalaisjätti Tencent osti Softbankin osuuden 6,4 miljardilla eurolla. Sinä vuonna jo pelkästään kymmenen eniten verotettuja tuloja tienanneen joukossa oli seitsemän peliyhtiön työntekijää.

Supercelliläisten suuria verotettavia ansiotuloja ovat selittäneet myös optiot ja osingot, ei pelkkä palkkatulo. Supercellillä kaikki työntekijät omistavat yritystä joko rajoitettujen osakeoikeuksien, optioiden tai osakkeiden kautta.

Yrityskaupat nostavat kärkeen

Veropäivän antia voi luonnehtia perinteiseksi, sillä pelialan menestyjien lisäksi verottajan luovuttamien tietojen kärjessä oli yrityskaupoilla menestyneitä ihmisiä. Esimerkiksi bioteknologiayhtiö HyTestin Maria Severina nousi kärkikymmenikköön yrityskauppojen myötä. Talouselämän mukaan pohjoismainen pääomasijoittaja Summa Equity osti HyTestistä enemmistön viime vuonna.

Yrityskaupoilla menestyivät myös ict-palveluyritys Inmicsin perustaja Jukka Autere ja äänieristettyjä puhelinkoppeja valmistavan Frameryn perustaja Samu Hällfors.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi, että yrityskaupat tuovat merkittävän summan veroeuroja Suomelle.

–  Tällä hetkellä isompi kysymys on verotuksen pidemmän aikavälin uudistustarpeet, joita tarvitaan. Oli sitten kyse ansiotuloista tai pääomatuloista, mutta se vaatii sitten pidemmän pohdinnan, Kärkkäinen kommentoi.

Verotiedot eivät kerro kaikkea suomalaisten varallisuudesta, sillä esimerkiksi pääomatuloista ne paljastavat vain osan. Kärkkäinen muistuttaa, että tuloerojen suhteen paremman kuvan Suomen tilanteesta tarjoaa esimerkiksi Tilastokeskuksen tulonjakotilasto, joka julkistetaan joulukuussa.

Tulokärjen nuorin on vuonna 1985 syntynyt Supercellin Visa Forsten

Viime vuoden tulokärjen nuorin on vuonna 1985 syntynyt Supercellin Visa Forsten. Hän ansaitsi viime vuonna ansio- ja pääomatuloina yhteensä 38,3 miljoonaa euroa.

Viime vuonna Forstenin tuloista 5,3 miljoonaa euroa koostui ansiotuloista, 33 miljoonaa pääomatuloista.

Vuonna 2017 Forsten tienasi 17,3 miljoonaa euroa.

Koville sijoille viime vuoden tuloillaan ylsi myös vuonna 1988 syntynyt pirkanmaalainen Samu Hällfors. Hänen pääoma- ja ansiotulonsa viime vuonna olivat lähes 20,4 miljoonaa euroa. Hän sai pääosan tuloistaan pääomatuloina.

Hällfors on äänieristettyjä tiloja suunnittelevan ja rakentavan Frameryn toimitusjohtaja. Pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partners osti enemmistön Framerysta viime vuonna.

Kahdenkymmenen parhaiten tienanneen joukkoon mahtuu lisäksi vuonna 1988 syntynyt Aarni Rautava ja Simon Allaeys.

He molemmat tienasivat yli 14 miljoonaa euroa viime vuonna. Rautava ja Allaeys kuuluvat startup-yhtiö Kamun perustajiin.

Talouselämä kertoi viime vuonna, että hittipeli Fortnitesta tunnettu pelijätti Epic Games osti suomalaisen startup-yhtiön Kamun. Lehden mukaan Kamu, viralliselta nimeltään EasyAntiCheat Oy, tarjoaa pelikehittäjille työkaluja, joilla ne voivat estää peleissä huijaamista teknisillä keinoilla.

Viime vuoden verotietoihin perustuva sadan tulokärki ei ole kattava, sillä medioille suoraan luovutetuista verotiedoista puuttuu ainakin yli 200 suurituloisen tiedot. Yli 100 000 euroa tienanneet suomalaiset ovat pystyneet tänä vuonna ensi kertaa estämään tietojensa luovuttamisen "henkilökohtaisen erityisen tilanteen" nojalla.

Medialle suoraan luovutetuista tiedoista ei käy ilmi, mille sijalle tulokärjessä tietojensa luovuttamisen estäneet sijoittuvat. Media saa heistä suoraan Verohallinnolta tietoonsa vain määrän sekä asuinmaakunnat.

Kaikki verotustiedot ovat yhä julkisia ja etsittävissä verotoimistosta, mutta osa tuntemattomammista nimistä voi jäädä löytymättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.