Suurituloisin ministeri ansaitsi vajaat 150 000 euroa – vuotta aiemmin Anne Berner hallitsi listaa nelinkertaisella summalla

Nykyministereistä suurimmat tulot olivat viime vuonna keskustan Jari Lepällä (kuvassa) ja Mika Lintilällä, joiden ansiot olivat 50 euron sisällä toisistaan. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Ministereistä viime vuoden suurimmat tulot keräsi maa- ja metsätalousministerin tehtävää viime hallituksesta jatkanut Jari Leppä (kesk.). Hänellä oli verotettavia ansiotuloja vajaat 133 000 euroa ja pääomatuloja reilut 12 000 euroa, yhteensä noin 145 000 euroa.

Lähes tismalleen samaan summaan ylsi puoluetoveri, valtiovarainministeri Mika Lintilä, jonka tienestit koostuivat ainoastaan ansiotuloista. Hänellä oli vain noin 50 euroa pienemmät tulot kuin Lepällä. Lintilä toimi keväällä taipaleensa päättäneessä Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa elinkeinoministerinä.

Lintilän ja Lepän ohella nykyhallitukseen jatkoi vain Annika Saarikko (kesk.), joka on tällä hetkellä tiede- ja kulttuuriministerin tehtävistä äitiysvapaalla. Hän pääsisi suurituloisimpien ministerien joukkoon runsaan 143 000 euron ansiotuloilla. Saarikolla ei ollut viime vuonna verotettavaa pääomatuloa.

Nykyministerien keskuudessa kolmanneksi kohosi pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.). Hänellä oli verotettavaa tuloa lähes 126 000 euroa, myös yksinomaan ansiotulona.

Vain kolmella ministerillä pääomatuloja

Suurituloisimmaksi ministeriksi pääsi helpommin kuin vuotta aiemmin. Viime syksyn listauksessa ministerien selvä tulokuningatar oli silloinen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.), jonka verotettavat tulot vuodelta 2017 olivat yhteensä noin 635 000 euroa. Bernerin tuloista runsaat kaksi kolmasosaa oli tuolloin pääomatuloja.

Nykyisistä ministereistä verotettavaa pääomatuloa ilmoitti vain kolme, Lepän ohella työministeri Timo Harakka (sd.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.). Harakalla oli ministerilistasta eniten verotettavaa pääomatuloa, runsaan 27 000 euron edestä. Henrikssonin pääomatulot olivat vain runsaat 200 euroa. Molempien verotettavat kokonaistulot olivat yhteensä runsaat 100 000 euroa.

Kaiken kaikkiaan vain kahdeksan ministeriä, Saarikko pois lukien, ansaitsi viime vuonna yli 100 000 euroa. Nykyinen pääministeri Antti Rinne (sd.) ansaitsi runsaat 95 000 euroa.

Uuden hallituksen ministerit pääsevät tulotaulukossa korkeammalle ensi vuonna. Pääministerin palkkio tuo Rinteen tilinauhalle 160 000 euron vuositulot, kun taas riviministerit ansaitsevat noin 125 000 euroa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.