Facebookin tulos nousi 6 miljardiin dollariin – Yhtiö kamppailee yhä vahvistaakseen käyttäjien tietosuojaa

Zuckerbergin Facebook on ollut monien kohujen keskellä, mutta talouspuolella menee hyvin. Lehtikuva/AFP

STT

Yhteisöpalvelu Facebookin kolmannen vuosineljänneksen tulos nousi 6 miljardiin dollariin. Liikevaihto nousi 28 prosenttia 17,4 miljardiin dollariin.

Nyt jopa 2,45 miljardia ihmistä käyttää Facebookia kuukausittain. Käyttäjämäärä nousi kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta.

– Meillä oli hyvä vuosineljännes. Yhteisömme ja liiketoimintamme jatkavat kasvuaan, sanoi Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg.

Tulosjulkistuksen jälkeen Facebookin osakkeiden arvo nousi jälkimarkkinoilla. Yhtiön tulos ylitti sijoittajien odotukset.

– Facebookilla on monia haasteita, mutta liikevaihdon ja käyttäjämäärän kasvattaminen eivät kuulu niihin, sanoi eMarketerin analyytikko Debra Aho Williamson.

Kritiikkiä monella rintamalla

Facebook on kamppaillut käyttäjien tietosuojaloukkausten ja poliittisten vaikutusyritysten keskellä. Viimeksi vasta eilen kerrottiin, että yhtiö on vihdoin myöntynyt maksamaan puolen miljoonan punnan eli noin 570  000 euron sakot Britannian tietosuojaviranomaiselle ICO:lle Cambridge Analyticalle päätyneiden käyttäjätietojen vuoksi. ICO määräsi sakon jo viime vuoden lokakuussa.

Niin ikään eilen selvisi, että Facebook on poistanut palvelustaan venäläislähtöisiä käyttäjätilejä, jotka tehtailivat lokakampanjoita kahdeksaa afrikkalaista valtiota vastaan.

Kampanja on jäljitetty samaan Kremliä lähellä olevaan henkilöön, jota syytetään Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin liittyvän sosiaalisen median kampanjan orkestroinnista.

– Työskentelemme jatkuvasti jäljittääksemme ja estääksemme tällaista toimintaa, koska emme halua, että palveluamme käytetään ihmisten manipulointiin, yhtiön kyberturvallisuusjohtaja Nathaniel Gleicher totesi tiedotteessa.

Facebook onkin lisännyt resursseja käyttäjien tietosuojan vahvistamiseksi ja lokakampanjoiden torjumiseksi.

Yhtiötä kuitenkin syytetään siitä, ettei se yritä tarpeeksi hanakasti estää poliittisesti värittyneen tai valheellisen tiedon leviämistä palvelussaan. Myös osa Facebookin omista työntekijöistä on liittynyt arvostelijoiden riveihin.

Yhdysvalloissa osavaltiot ja kilpailuviranomainen tutkivat myös, onko Facebook mahdollisesti tukahduttanut kilpailua alalla.

Yhtiön edellinen, toisen vuosineljänneksen tulos romahti sille määrätyn jättisakon takia. Facebook sopi maksavansa Yhdysvalloissa viiden miljardin dollarin eli noin 4,5 miljardin euron sakon käyttäjien yksityisyyden loukkaamisesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut