Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen savolaiskansanedustaja hehkuttaa äärioikeistolaista pääministeriä Uuden Suomen haastattelussa: "Ihmiset on pantu töihin"

Kokoomuksen iisalmelainen kansanedustaja Markku Eesti (kok.) kehuu oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian rapauttamisesta syytetyn pääministeri Viktor Orbanin johtaman Unkarin politiikkaa verkkolehti Uuden Suomen haastattelussa.

Hänen mielestään Suomen tiedotusvälineissä Unkaria käsitellään liian "yksisilmäisesti".

Eestilän mielestä Unkarissa on draivi päällä, toisin kuin Suomessa. Hän kehuu, että Unkarissa talous kasvaa Euroopan unionin nopeinta tahtia ja että kaikki, jotka haluavat pääsevät Unkarissa töihin. Työttömyysprosentti on vain 3,5.

– Ihmisillä menee hyvin ja he pystyvät ostamaan uusia autoja, kansan itsetunto on noussut. Siellä on yksinkertaisesti tehty niin, että ihmiset on pantu töihin Eestilä hehkuttaa Uudelle Suomelle.

Orbanin toiminta on jo pitkään herättänyt närää Euroopan unionissa. Hänen johdollaan oikeusvaltion, sananvapauden ja demokratian tilaa Unkarissa on heikennetty.

Orban on myös puhunut kovin sanoin maahanmuuttoa vastaan. Suomi on EU:n puheenjohtajamaana edistänyt uutta mekanismia, joka sitoisi EU-budjetista tulevat varat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Eestilä on eri linjoilla kuin hänen puolueensa kokoomus, joka ajoi Orbánin johtamaan Fidesz-puolueen erottamista EU-parlamentin keskustaoikeistolaisesta EPP-ryhmästä.

Perussuomalaisia lukuun ottamatta Orbanin ymmärtäjät ovat olleet Suomessa vähissä.

–Suomi jurraa ykkösellä, ja se ykkönenkin on aika lyhyt. Nyt meidän pitäisi Unkaria katsoa sillä silmällä, ettei koko ajan kiinnitetä huomiota siihen, mikä siellä on huonoa, vaan katsoa, mitä ne ovat tehneet, kun talous luistaa ja ihmisten itsetunto nousee. Ja meillä tapellaan ja suunnitellaan ja pyöritetään samoja asioita vuodesta toiseen. Suomesta puuttuu rohkeus ja riskinotto, Eestilä sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Eestilä kuitenkin tunnustaa myös Orbanin hallinnon epäkohdat. Hän myöntää, että Unkari kärsii korruptiosta. Lisäksi hän mainitsee, että Orban ja hänen johtamansa Fidesz-puolue käyttää valtaa väärin. Unkarin pääministerin "synniksi" hän listaa myös kovat otteet turvapaikanhakijoita kohtaan ja maahanmuuttovastaisuudella politikoinnin.