Kaliforniassa 180  000 asukkaan kaupunkiin annettu evakuointivaroitus maastopalojen vuoksi – "Tätä vastaan ei voi taistella"

Niin kutsuttu Kincade-palo oli sunnuntaiaamuna paikallista aikaa levinnyt jo yli 10 000 hehtaarin alueelle. Palosta vain noin kymmenen prosenttia oli hallinnassa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvalloissa Kaliforniassa laaja maastopalo leviää entisestään voimakkaiden tuulten kirittämänä.

Sonoman piirikunnassa San Franciscon pohjoispuolella on annettu evakuointivaroitus lähes koko Santa Rosan kaupunkiin. Kaupungissa asuu noin 180  000 ihmistä. Jo aiemmin evakuointimääräys annettiin 90  000 ihmiselle.

–  Tätä vastaan ei voi taistella. Jos kuulet sireenien soivan, on aika lähteä, piirikunnan sheriffi Mark Essick sanoi lehdistötilaisuudessa.

Niin kutsuttu Kincade-palo oli sunnuntaiaamuna paikallista aikaa levinnyt jo yli 10  000 hehtaarin alueelle. Palosta vain noin kymmenen prosenttia oli hallinnassa.

Sammutustöitä vaikeuttaa hankalakulkuinen maasto sekä kova tuuli, jonka ennustetaan jatkuvan maanantaiaamuun. Puuskissa tuulennopeus on noussut jopa 35 metriin sekunnissa.

Palo on tuhonnut yli 30 asuinrakennusta ja kymmeniä muita rakennuksia. Viranomaisten mukaan vaarassa on kaikkiaan kymmeniätuhansia rakennuksia.

Laajat sähkökatkot aloitettu

Varotoimena paikallinen sähköyhtiö Pacific Gas & Electric (PG&E) on aloittanut sähköjen katkaisun riskialueilta. Yhtiön mukaan viikonlopuksi poikkeuksellisen voimakkaat tuulet saattavat vaurioittaa sähköverkkoa ja johtaa uusien palojen syttymiseen.

Ilman sähköjä voi jäädä jopa 2,7 miljoonaa ihmistä, sanomalehti New York Times laskee. Jos sähköt todella katkaistaan lähes kolmelta miljoonalta ihmiseltä, kyseessä olisi suurin koskaan palojen ehkäisemiseksi tehty sähkökatko Kaliforniassa. Sähköjä katkaistaan vaiheittain.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut