Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs todisti Trumpin virkarikostutkinnassa – väittää presidentin painostaneen Ukrainaa sotilasavustus vipuvartenaan

Ukrainan-lähetystön korkeimman diplomaatin Bill Taylorin mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä ilmoittamaan julkisesti korruptiotutkinnasta demokraattien Joe Bidenia ja tämän poikaa vastaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs on todistanut kongressissa presidentti Donald Trumpia vastaan tämän virkarikostutkinnassa.

Ukrainan-lähetystön korkeimman diplomaatin William Taylorin mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä ilmoittamaan julkisesti korruptiotutkinnasta demokraattien Joe Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia vastaan. Taylorin lausunnon mukaan myös Yhdysvaltojen Ukrainalle myöntämä sotilasavustus olisi liitetty asiaan.

Taylorin mukaan Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi hänelle, että kaikki liittyy kyseiseen julkiseen ilmoitukseen, myös turvallisuusavustus. Taylorin mukaan porkkanana Valkoinen talo käytti myös Zelenskyin ja Trumpin mahdollista huippukokousta. Myös Sondland on ollut valiokunnan kuultavana.

Tiedoista on kerrottu julkisuudessa ennenkin, mutta nyt ne saivat lisävahvistusta Ukrainassa toimineen diplomaatin todistuksesta. Kuuleminen tapahtui suljettujen ovien takana, mutta Taylorin 15-sivuinen avauslausunto vuodettiin nopeasti medialle.

Valkoinen talo torjui todistuksen ja kutsui sitä "äärivasemmistolaisten lainsäätäjien ja byrokraattien koordinoimaksi lokakampanjaksi".

– Joka päivä, kun tämä hölynpöly jatkuu, tuhlataan veronmaksajien aikaa ja rahaa. Valkoisen talon lausunnossa todetaan.

Trump on myöntänyt pyytäneensä Zelenskyitä tutkimaan korruptioepäilyjä, joiden väittää liittyvän Joe Bidenin ja Hunter Bidenin toimiin Ukrainassa. Trump on kuitenkin vahvasti kiistänyt käyttäneensä sotilasavustusta painostuskeinona tutkinnan aloittamiseksi.

Trumpin vastainen virkarikostutkinta on saanut alkunsa epäilystä, että Trump painosti Ukrainan presidenttiä puhelinkeskustelussa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevaa Bidenia pidetään yhtenä todennäköisenä vaihtoehtona Trumpin haastajaksi vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.