Borrelioosi oli Suomessa 50 vuotta sitten paljon yleisempi kuin nykyisin

Suomalaiset olivat 1970-luvun taitteessa viisi kertaa altistuneempia borrelioosille kuin 2010-luvulla. LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN

STT

Vaikka borrelioosin ilmaantuvuus on viime vuosina kasvanut ja maantieteellinen levinneisyys laajentunut, tauti oli tuoreiden tulosten mukaan 50 vuotta sitten Suomessa paljon yleisempi kuin nykyisin.

Suomalaiset olivat 1970-luvun taitteessa viisi kertaa altistuneempia borrelioosille kuin 2010-luvulla. Asian selvittivät verinäytteistä Turun yliopiston tutkimusryhmä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

–  Tulosten perusteella voi sanoa, että 50 vuotta sitten borreliabakteerin aiheuttamat infektiot ovat olleet varsin yleisiä, ja taudin ilmaantuvuus on ollut paljon korkeampi kuin tänä päivänä, tohtorikoulutettava Julia Cuellar tutkimusryhmästä kertoo tiedotteessa.

Borrelioosille altistuneita henkilöitä oli 1970-luvun taitteessa koko Suomen alueella. Puutiaisten välityksellä leviävä borrelioosi oli tuolloin vielä tuntematon infektiotauti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.