Kerrostalon käytävään sumutettiin yskittävää kaasua – paprikasumute haisi koko rapussa

Pelastusalalla on keskusteltu pitkään, mikä on opintopolku, jos pelastusalalla haluaa opiskella eteenpäin ja kouluttautua alan johto- ja hallintotehtäviin. Karolina Ketola

Asta Tenhunen

Jonkun epäillään sumuttaneen paprikasumutetta kerrostalon käytävään Kuopion Männistössä maanantaina päivällä.

Palomiehet ja poliisit hälytettiin puolen päivän aikaan Kalevalankadulle asuinrakennukseen, jonka asukkaat olivat haistaneet käytävässä jotain kirvelevää hajua.

Aine oli yskityttänyt ja ärsyttänyt hengitystä, mutta ei ollut aiheuttanut vakavia, hoitoa vaatineita oireita kellekään.

Palomiehet tuulettivat rappukäytävää yli tunnin ja poliisit selvittelivät paikalla hajun syytä.

Edellisen kerran vastaava tapaus sattui Siilinjärvellä kerrostalossa syyskuun alussa. Silloin rappukäytävässä suihkutettu paprikasumute aiheutti ärsytysoireita muutamille asukkaille.

Pian sen jälkeen Kuopiossa kerrostalon rappukäytävässä poltettiin soihtua, mistä aiheutui savua käytävään.

Savon Sanomien tietojen mukana paprikasumutteita ja soihtuja on käytetty Kuopion seudulla tietyn päihdeporukan keskinäisiin uhkailuihin.

Paprikasumute on suomenkielinen nimi oc-sumuttimelle, joka sisältää silmiä ja esimerkiksi suun ja nenän limakalvoja kirvelevää paprikaöljyliuosta tai -geeliä.

Paprikasumutteet ovat luvanvaraisia.

Lisäksi myynnissä on turvasumutteita, joihin ei tarvita lupaa. Niissä on esimerkiksi sotkevaa väriä eikä niillä voi aiheuttaa kitkerää katkua koko kerrostaloon.

Paprikasumute ei ole yleensä hengenvaarallinen, mutta se voi aiheuttaa esimerkiksi astmaatikolle vakavia oireita sisätiloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.