Suomalaisen Jonin eroottiset piirustukset naisista pääsivät Lontoon huippunäyttelyyn

Tämä Joni Ahosen teos on yksi miehen kuudesta teoksesta, jotka nähdään Lontoon näyttelyssä. Joni Ahonen

Toni Tervo

Mitä opiskelukaveritkin sanoisivat?

Taiteilijaksi opiskeleva rantasalmelaislähtöinen Joni Ahonen tunsi jo kouluaikoina viehätystä eroottisten aiheiden pariin. Sosiaalinen paine kuitenkin vielä tuolloin rajoitti miehen ilmaisua.

– Koulussa oli vahvasti sellainen tunnelma, että taide ei saa olla pinnallista. Asenne oli vähän sellainen, että rumuus on kaunista, mutta minä tykkäsin maalata ja piirtää kauniita asioita. Sitten mietin, että mitä ajatellaan, jos alan piirtää sellaisia kuvia. Pornotaiteilijan lokeroon on helppo pudota.

Vaihto-oppilasvuonnaan Englannissa hän oli käynyt katsomassa paikallisia eroottisia tanssijoita ja pohtinut, että haluaisi piirtää heistä kuvia. Valmistuttuaan koulusta hän päätti alkaa tutkimaan asiaa enemmän.

– Olen aina ollut kiinnostunut naisvartalon kuvaamisesta. Mielessä alkoi kyteä idea, että voisin tehdä jotain vähän pikkutuhmaakin.

Ahonen lähti tutustumaan Suomessa seksimessuille ja teki siellä huomion: koko messuilla ei ollut tarjolla yhtään eroottista taidetta.

Hän päätti tehdä asialle jotain.

– Minulla oli vuoden 2018 messuilla oma piste. Se oli ensimmäinen taidemyymälä koko messujen historiassa.

Pian Ahosen kuvia on nähtävillä Lontoossa massiivisessa eroottisen taiteen näyttelyssä 150 muun taiteilijan joukossa.

– Suomesta mukaan pääsi vain kaksi taiteilijaa. Minä, joka edustan perinteistä kuvataidetta ja Tea Latvalan dildodesign-tuotteita.

– Toivon näyttelyn avaavan lisää kansainvälisiä ovia. Olen esimerkiksi kuullut, että Seattlessa järjestetään vastaavanlainen näyttely ja sattumalta olen lähdössä sinne Lontoon näyttelyn jälkeen lomalle. Ehdottomasti yritän saada töitäni myös sinne.

Ahosen tyylikirjo on laaja. Hän tekee niin tussiteoksia kuin akvarelliakin sekä niiden lisäksi muun muassa kahvilla maalaamista.

Hän harvoin kuitenkin käyttää töissään eläviä malleja, sillä kokee niiden maalaamisen olevan vain kopioimista.

– En koskaan kopio mallia suoraan. Saatan jostain ihmisestä ottaa asennon, mutta muutan hänestä kaikki muut yksityiskohdat. En maalaa myöskään muotokuvia, sillä se ei ole minusta kiinnostavaa.

Kiinnostavaa on kuitenkin se, että monesti Ahonen käyttää mallina itseään. Hän on luonut itselleen Lady Cereza -nimisen hahmon, joka antaa miehen taiteelle kasvot.

Lady Cereza on näyttävä nainen, joka pukeutuu usein muun muassa pitkiin iltapukuihin. Siinä hahmossa hän aikoo mennä myös Lontooseen.

– Otan usein mallia omasta kropastani. Olen aika hoikka tyyppi ja siksi pukeudun naisten vaatteisiin, että saan hyvän mallin.

Ahosen piirtämät kuvat ovat olleet kysyttyjä.

– Instagramissa tulee jatkuvasti kyselyjä, että onko tämä tai tämä teos myynnissä. Lisäksi muun muassa seksuaaliterapeutit ovat tilanneet minulta selkokuvasarjan oman työnsä apuvälineeksi.

– Yleensä ne ihan paljastavimmat kuvat eivät myy. Ja tilaajista 95 prosenttia on naisia, vaikka ehkä toisin voisi luulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.