Silppua ruohonleikkurilla, haravoi tai tee oma jätesäkkikomposti – näin pääset eroon pihan peittävästä lehtipeitteestä

Syksyllä kompostoidut lehdet ovat levitettävissä puutarhaan seuraavana keväänä. LEHTIKUVA / Pekka Sakki

STT

Helpoin tapa omakotitalon lehtipeitteen taltuttamiseksi on hurauttaa kuivien lehtien yli ruohonleikkurilla, vinkkaa Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen. Ruohonleikkuri tepsii erityisen hyvin koviin haavan, tammen ja vaahteran lehtiin. Pieni silppumäärä maatuu pihalle helposti kevääseen mennessä, ja nurmikkokin saa siitä uutta puhtia.

Jos lehtiä on paljon, ainakin osa täytyy kerätä pois. Ikonen itse suosii lehtiharavaa. Lehtiä voi myös pöhisyttää vaikkapa lehtipuhaltimella tai -imurilla.

–  Mukulakiven tai soratien seasta voi olla vaikea haravoida, siihen puhaltimet ovat käteviä, Ikonen sanoo.

Laatoituksella lojuviin neulasiin hän suosittaa harjaa. Nurmikolle pienet neulaset voi jättää suosiolla maatumaan.

Lierot mutustavat lehtesi mielellään

Lehtien kompostointi onnistuu tavallisessa kompostikehikossa. Toki jos pihalla on lämpökompostori, voi sinnekin laittaa pieniä määriä lehtiä.

–  Lehdet ovat arvokasta tavaraa, ne kannattaa muuttaa mullaksi omalla pihalla, Ikonen sanoo.

Syksyllä kompostoidut lehdet ovat levitettävissä puutarhaan seuraavana keväänä.

Lehdet tarvitsevat kompostoituakseen vettä ja typpeä, jota esimerkiksi kananlantarakeet ja keittiökomposti sisältävät. Säkkejä pitää välillä liikutella, että massa sekoittuu tasaiseksi.

Mullaksi muuttamisen voi tehdä myös jätesäkissä. Se tapahtuu seuraavasti: kerää suuri muovinen jätesäkki täyteen lehtiä ja pistele siihen reikiä. Lisää sekaan vettä ja typpeä kuten tavalliseenkin kompostiin.

Lehtiä ja lehtisilppua voi levittää myös katteeksi kasvien, pensaiden ja perennoiden juurille. Alppiruusun juuristoalueen ja myöhään istutetut kukkasipulit voi peittää lehdillä.

Lehtiä saa uppoamaan myös kasvimaalle tai viljelypalstoihin ja -laatikoihin.

–  Lehtiä voi laittaa pinnalle 15 sentin kerroksen ja kääntää maata kevyesti lapiolla niin, että lehdet sekoittuvat pintamultaan. Se on aivan ihanaa ruokaa lieroille, jotka murustavat maata, Ikonen sanoo.

Ilmainen maankaatopaikka houkutteli rekkalasteittain puutarhajätettä

Lehtiä ei saa laittaa sekajätteeseen. Biojäteastiaan lehtiä saa laittaa, mutta ne täyttävät astian nopeasti.

Tyypillisesti jätteenkäsittelylaitokset vastaanottavat lehtiä maksusta. Tällöin lehdet voi kerätä vaikkapa jätesäkkiin tai peräkärryyn ja tyhjentää kaatopaikalle.

Näin homma toimii esimerkiksi jätteenkäsittely-yhtiö Mustankorkealla, joka toimii Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella.

–  Ensisijainen vaihtoehto pitäisi olla lehtikompostori, mutta sinne eivät oksat ja risut oikein sovellu, sanoo kuljetusvastaava Terttu Nyberg.

Jäteyhtiö järjesti asukkaiden pyynnöstä lokakuun alussa keräyksen juuri oksia ja risuja varten. Kaksi viikkoa kestäneen keräyksen aikana asukkaat toivat yhteensä 250 kuormaa. Marraskuussa keräys jatkuu.

Nybergin arvion mukaan keskisuomalaiset osaavat kierrättää lehtensä oikein, ainakin nykyään. Tämän syksyn puutarhajätteen keräys oli nimittäin Laukaassa ensimmäinen maksullinen. Muutos tehtiin, koska sana ilmaisesta maankaatopaikasta oli kirinyt.

–  Sinne vietiin rekkakaupalla tavaraa eri puolilta Keski-Suomea, eikä kyse ollut edes vain kotitalouksista, Nyberg sanoo.

Aiemmin Jyväskylän kaupungilla työskennellyt Nyberg kertoo, että aina silloin tällöin joku vie kaupungin metsään risuja. Tällaiset laittomat risukasat ovat hänen mukaansa kuitenkin harvassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.