Trumpin "yliarvostetuksi" haukkuma ex-puolustusministeri Mattis vastasi presidentille: "Olen kai kenraalien Meryl Streep"

James Mattis (vas.) on sanonut olevansa ylpeä "maailman yliarvostetuimman kenraalin" tittelistään , jonka hän sai kiukkuiselta presidentti Trumpilta aiemmin tällä viikolla. LEHTIKUVA / AFP

STT

Yhdysvaltojen entinen puolustusministeri James Mattis on sanonut olevansa ylpeä tittelistään "maailman yliarvostetuimpana kenraalina", jonka hän sai kiukkuiselta presidentti Donald Trumpilta aiemmin tällä viikolla.

New Yorkissa järjestetyillä päivällisillä puhunut Mattis sanoi Trumpin solvauksen osoittavan, että hän on noussut suurten joukkoon.

–  En ole vain yliarvostettu kenraali. Olen paras, maailman yliarvostetuin. On suuri kunnia saada se arvo Donald Trumpilta, koska hän on myös kutsunut Meryl Streepiä yliarvostetuksi näyttelijäksi.

–  Joten olen kai kenraalien Meryl Streep, ja se kuulostaa minusta aika hienolta, Mattis vitsaili.

Mattis sai niskaansa Trumpin haukut, kun presidentti tapasi demokraattien johtoa Valkoisessa talossa keskiviikkona. Syyrian tilannetta käsitellyt kokous ryöstäytyi nimittelyksi, ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi presidentin saaneen sen aikana hermoromahduksen.

Mattis suhtautui Trumpin nimittelyyn rauhallisesti.

–  Minä ansaitsin kannukseni taistelukentällä, Donald Trump ansaitsi kannuksensa lääkärin kirjeessä, Mattis sivalsi viitaten Trumpin kantapäiden luupiikkeihin, joiden perusteella presidentti välttyi joutumasta Vietnamin sotaan.

Mattis erosi tehtävästään viime vuonna ja sanoi, ettei hänen maailmankuvansa sovi yhteen Trumpin näkemysten kanssa.

–  Johdin joukkoja Irakissa, Syyriassa ja Afganistanissa. Yritin tuoda rauhaa ja järjestystä paikkoihin, joissa ei ollut järjestäytynyttä hallitusta, joissa hallitsi kaaos ja keskenään sotivat ryhmät, joissa järjettömät pelot ja viha hallitsivat, Mattis sanoi.

–  Se oli kovaa työtä, kunnes aloitin Washingtonissa ja ymmärsin, että ulkomailla sodan keskellä oli siihen verrattuna aika helppoa toimia, Mattis sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.