Barcelonaan luvassa suurmielenosoitus tänään – separatistit tukkivat jo kaksi tietä Espanjan ja Ranskan välillä

Mielenosoittajat polttivat Barcelonassa myöhään torstai-iltana barrikadeja ja ottivat yhteen poliisin kanssa. Lehtikuva/AFP

STT

Katalonian itsenäisyyttä vaativat mielenosoittajat ovat tänään tukkineet A7-moottoritien ja N-II-maantien Espanjan ja Ranskan välillä. Mielenosoitukset jatkuvat tänään jo viidettä päivää.

Separatistien liikehdintä alkoi maanantaina, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle.

Viime yönä väkivaltaisuudet jatkuivat Barcelonassa, jossa separatistit polttivat tiesulkuja ja ottivat yhteen poliisin kanssa. Mielenosoittajat heittelivät polttopulloilla poliisia, joka on vastannut kumiluodeilla.

Tälle päivälle Kataloniaan on julistettu yleislakko ja Barcelonassa on määrä järjestää suurmielenosoitus. Useat kaupungin nähtävyydet pidetään suljettuina, teitä suljetaan ja metrot ja junat kulkevat harvennetuilla vuoroilla.

Odotettu Espanjan jalkapalloliigan ottelu Barcelonan ja Real Madridin välillä siirtyy mielenosoitusten vuoksi. Ottelu oli tarkoitus pelata Barcelonassa 26. lokakuuta. Espanjan jalkapalloliiton mukaan seuroilla on maanantaiaamuun asti aikaa löytää ottelulle uusi ajankohta.

Katalonian mielenosoitukset ovat nostaneet itsenäisyyskysymyksen Espanjan vaalikampanjan keskeiseksi aiheeksi. Espanjassa pidetään 10. marraskuuta neljännet parlamenttivaalit yhtä monen vuoden aikana.

Puigdemont syyttäjän pakeilla Brysselissä

Maanpaossa oleva entinen aluejohtaja Carles Puigdemont ilmoittautui syyttäjänvirastoon Brysselissä ottaakseen vastaan Espanjan korkeimman oikeuden hänestä antaman pidätysmääräyksen. El Pais -lehden mukaan Katalonian entinen johtaja ilmoitti Belgian viranomaisille vastustavansa luovutusta.

Puigdemont äänestettiin keväällä EU-parlamenttiin, mutta hän ei ole voinut ottaa tehtävää vastaan, koska hänen pitäisi ensin käydä Espanjassa vannomassa virkavala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut