Eduskunta äänesti hidasautolakien voimaantulon lykkäämisen puolesta

Hidasautojen sallimisella pyritään poistamaan teiltä kevytrakenteiset mopoautot. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT, Akseli Vanhala

Eduskunta äänesti hidasautojen voimaantulosäännösten lykkäämisen puolesta selvin luvuin. Hallituksen esityksen puolesta äänesti 105 edustajaa, 35 vastusti sitä ja poissa oli 59 edustajaa.

Äänestys ei lähtenyt käyntiin täysin mutkattomasti, sillä eduskunnan puhemiehen Tuula Haataisen (sd.) mukaan eduskunnan hissi oli jumissa, joten äänestys lykkääntyi hieman.

Esimerkiksi perussuomalaisten Minna Reijonen oli keskiviiikkoiltana yhteydessä Savon Sanomiin ja kertoi, että ainakin hän ja yhdeksän muuta perussuomalaista olivat jumissa hississä. Hänen mukaansa myös esimerkiksi puolueen varapuheenjohtaja oli joukossa, joka myöhästyi äänestyksestä.

Asiasta oli tarkoitus äänestää jo eilen, mutta liikenne- ja viestintävaliokunnan perussuomalaiset olivat jättäneet valiokunnan mietintöön vastalauseen ja perussuomalaiset esittivät sitä myös eilisessä istunnossa. Tämän takia lykkäämisestä äänestettiin vasta tänään.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) kertoi syyskuun alussa, että nopeusrajoitettuja autoja koskevan lainsäädännön voimaantuloa lykätään vuodella.

Sääntelyn oli tarkoitus tulla voimaan marraskuun alussa. Euroopan unionin komissio kuitenkin huomautti Suomelle, ettei lainsäädäntö sen käsityksen mukaan ole EU-säädösten mukainen. Komissio oli huolissaan nuorten kuljettajien ajamien, jopa 60 kilometrin tuntinopeutta kulkevien ja painavien ajoneuvojen vaikutuksista liikenneturvallisuudelle.

Hidasautolainsäädännöllä oli viime kaudella laaja kannatus.

Hidasautojen sallimisella pyritään poistamaan teiltä heppoiset mopoautot, joiden turvallisuudesta on Suomessa viime vuosina käyty keskustelua. Hidasautot ovat tavallisia henkilöautoja, joiden nopeus on rajoitettu. Ne olisi suunnattu 15–17-vuotiaille nuorille, joilla ei ole vielä henkilöauton ajokorttia.

Lainsäädännön päästäminen voimaan komission moitteista huolimatta olisi Marinin aiempien kommenttien mukaan voinut johtaa Suomeen kohdistuvaan rikkomusmenettelyyn.

Marin on sanonut, että laki ei välttämättä tule voimaan edes vuoden kuluttua.

Kello 21.45 lisätty juttuun Minna Reijosen kommentit aiheesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.