Tuhannet mielenosoittajat tukkineet Barcelonan lentokentän – vaikutus myös Suomen lentoon

Mielenosoittajat käytännössä estivät lentojen lähtemisen, kun miehistöt eivät päässeet kentälle. LEHTIKUVA/AFP

STT

Tuhannet Katalonian itsenäisyysjohtajia puolustavat mielenosoittajat ovat tukkineet Pratin lentokentän Barcelonassa ja sen lähistön, kertoo muun muassa El Pais. Toistasataa lentoa on peruttu, koska lentokoneiden miehistöt eivät ole päässeet kentälle.

Pahimmillaan liikenne on seisonut vielä viiden kilometrin päässä lentokentästä, ja monet matkustajat ovat taittaneet loppumatkan jalkaisin.

Mielenosoittajat ovat ottaneet toistuvasti yhteen poliisin kanssa lentokentällä. Yli 50 ihmistä on loukkaantunut, ja poliisi on ottanut kiinni yhden mielenosoittajan.

Espanjan korkein oikeus langetti tänään 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle.

Finavian nettisivujen mukaan ainakin yksi Finnairin lento Barcelonasta Helsinkiin on peruttu. Lennon oli määrä laskeutua Helsinki-Vantaalle kahden aikaan aamuyöllä.

Barcelonasta on määrä saapua Helsinkiin huomenna lisäksi kaksi muuta lentoa. Helsingistä Barcelonaan on taas määrä lähteä kolme lentoa. Niitä ei ole ainakaan toistaiseksi peruttu.

Pisimmän tuomion sai alueen entinen varapresidentti Oriol Junqueras, jolle langetettiin 13 vuoden vankilatuomio kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Yhteensä 12:ta johtajaa vastaan nostettiin syytteet heidän toiminnastaan lokakuun 2017 kansanäänestyksen aikoihin. Kolme heistä tuomittiin tottelemattomuudesta, mutta he eivät saaneet vankilatuomiota. Kaikki syytetyt kiistivät syyllisyytensä.

Belgiaan oikeusprosessia paennut alueen entinen johtaja Carles Puigdemont luonnehtii tuomioita skandaaliksi.

–  On aika reagoida eri tavalla kuin koskaan ennen. Poikiemme ja tyttäriemme tulevaisuuden, demokratian, Euroopan, Katalonian puolesta, Puigdemont kirjoitti Twitter-tilillään.

Pääministeri kehotti kääntämään uuden luvun

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez kehotti kääntämään uuden luvun Kataloniassa. Se perustuisi hänen mukaansa rauhanomaiseen rinnakkaiseloon Kataloniassa dialogin kautta.

Itsenäisyysliike ei Sanchezin mukaan onnistunut saamaan kotimaista kannatusta eikä kansainvälistä tunnustamista, ja tämänpäiväinen korkeimman oikeuden päätös vahvistaa liikkeen tappion.

–  Kukaan ei ole lain yläpuolella. Espanjan kaltaisessa demokratiassa kukaan ei joudu oikeuteen ajatustensa takia vaan laissa määritellyn rikollisen toiminnan takia, Sanchez sanoi.

Sanchez on viime viikkoina tehnyt selväksi, ettei hänen hallituksensa siedä väkivaltaa. Samalla hän on varoittanut, ettei epäröi Katalonian itsehallintoalueen ottamista uudelleen keskushallinnon valvontaan. Näin Espanja teki kaksi vuotta sitten Katalonian julistauduttua itsenäiseksi.

Katalonian aluehallinto tavoittelee Kataloniasta edelleen itsenäistä tasavaltaa. Kaksi suurinta puoluetta on kuitenkin erimielisiä siitä, miten tavoite voitaisiin saavuttaa.

Kataloniassa on noin 7,5 miljoonaa asukasta, mikä on 16 prosenttia koko Espanjan asukasmäärästä. Katalonian osuus Espanjan viennistä on neljännes ja bruttokansantuotteesta lähes viidennes.

Katalonian kansallismieliset ovat pitkään valittaneet siitä, että alueelta lähetetään liian paljon rahaa Espanjan köyhempiin osiin, koska keskushallinto säätelee verotusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.