Turkki syyttää kurdeja Isis-vankien vapauttamisesta – YK: 160  000 siviiliä joutunut jättämään kotinsa

Pohjoissyyrialaisesta Ras al-Ainin rajakaupungista kohosi taisteluiden jäljiltä savua. LEHTIKUVA/AFP

STT

Turkki syyttää kurdijoukkoja vangittujen Isis-taistelijoiden vapauttamisesta Tal Abyadin kaupungissa. Turkin viranomaisten mukaan kurdit päästivät Isis-vangit vapaaksi aiheuttaakseen kaaosta ennen kuin Turkin joukot ottivat vankilan haltuunsa.

Kurdit ovat aiemmin kertoneet joutuvansa tinkimään Isis-taistelijoiden vartioinnista, koska he joutuvat siirtämään joukkojaan rintamalle puolustautumaan Turkin hyökkäystä vastaan.

Eilen kurdit kertoivat, että 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä oli paennut leiriltä Ain Issan kaupungissa Turkin pommitusten aikana. Jotkut taistelijoiden perheenjäsenet kertoivat uutistoimisto AFP:lle leirin vartijoiden pakottaneen naisia ja lapsia lähtemään leiriltä.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on syyttänyt kurdeja Isis-vankien vapauttamisesta. Hänen mukaansa kurdit yrittävät näin saada Yhdysvallat osallistumaan sotaan.

Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyrian kurdialueille Yhdysvaltojen vedettyä sotilaansa pois alueelta.

Syyrian joukot etenivät kohti rajaa

Syyrian hallituksen joukot etenivät maanantaina Ain Issan kaupunkiin Pohjois-Syyriaan, kertoivat Syyrian valtion media sekä sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights. Illalla Syyrian uutistoimisto Sana kertoi hallinnon joukkojen saapuneen myös kurdien hallitsemaan Manjibiin, joka valmistautui puolustautumaan Turkin syyrialaisten liittolaisten hyökkäystä vastaan.

Syyrian hallituksen joukot ovat liikkuneet kohti Turkin rajaa sunnuntaista lähtien sen jälkeen, kun maan hallitus ja Syyrian kurdijoukot pääsivät sopimukseen yhteistyöstä. Syyrian joukot lähenivät nyt kurdialueita Turkin rajalla ensimmäisen kerran sitten vuoden 2012, jolloin ne vetäytyivät maan koillisosista.

Uutistoimisto AFP:n näkemien kurdihallinnon dokumenttien mukaan sopimus Syyrian hallinnon kanssa on puhtaasti sotilaallinen eikä vaaranna kurdien itsehallintoa. Käytännössä kurdit kuitenkin menettävät kovaa vauhtia alueensa hallintaa.

YK:n mukaan Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriassa on pakottanut ainakin 160  000 siviiliä jättämään kotinsa. YK vaati kannanotossaan tilanteen rauhoittamista heti ja että YK:lle ja sen kumppanijärjestöille taataan turvallinen pääsy auttamaan siviilejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.