Syyria lähettää joukkoja pohjoiseen vastaamaan Turkin hyökkäykseen

Mediatietojen mukaan Syyrian armeija aikoo edetä kurdien SDF:n hallitsemiin Ain Arabin ja Manjibin kaupunkeihin parin päivän sisällä. Kuva Ras al-Ainista, jossa sunnuntaina taisteltiin jo viidettä päivää. LEHTIKUVA/AFP

STT

Syyrian pohjoisosan taisteluihin saattaa olla avautumassa uusi rintama, sillä Syyrian armeija on liittymässä mukaan. Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana ilmoitti sunnuntai-iltana, että Syyria lähettää joukkojaan maan pohjoisosaan vastaamaan Turkin hyökkäykseen. Tarkempia yksityiskohtia ei paljastettu.

Pohjois-Syyrian kurdialueen hallinto ilmoitti hetkeä myöhemmin sopineensa Syyrian hallituksen kanssa tuesta Turkin hyökkäystä vastaan.

Samalla Turkki tunkeutui yhä syvemmälle Pohjois-Syyriaan kurdialueelle. Presidentti Recep Tayyip Erdogan puhkui taistelutahtoa ja sanoi, että länsimaiden pakoteuhkaukset ja asevientikiellot eivät pysäytä Turkin hyökkäystä Syyrian kurdialueilla.

Erdogan sanoi, että Turkki ja sen syyrialaiset liittolaisjoukot ovat saaneet haltuunsa Ras al-Ainin rajakaupungin. Myöhemmin päivällä Turkin puolustusministeriö ilmoitti, että Turkin joukot ovat myös saaneet hallintaansa kurdialueen halki itä-länsisuunnassa kulkevan M4-maantien sekä Tal Abyadin kaupungin.

–  Kun aloitimme operaation, meitä uhattiin talouspakotteilla ja asevientikielloilla. Ne jotka luulevat saavansa Turkin perääntymään tällaisilla uhkauksilla ovat pahasti väärässä, Erdogan uhosi televisiopuheessa.

Sunnuntaina kuoli ainakin 26 siviiliä Koillis-Syyriassa, kertoi Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Järjestön mukaan heistä kymmenkunta kuoli ilmaiskussa, joka osui siviilejä ja toimittajia kuljettaneeseen saattueeseen.

"Tilanne kestämätön"

Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper sanoi CBS:n haastattelussa, että Yhdysvallat aikoo presidentti Donald Trumpin käskystä vetää noin 1  000 sotilastaan Pohjois-Syyriasta niin nopeasti kuin mahdollista.

Esper sanoi Face the Nation -ohjelmassa, että tilanne Turkin joukkojen ja kurdijärjestö SDF:n taistelijoiden välissä on käynyt Yhdysvaltojen kannalta kestämättömäksi.

–  Puhuin presidentin kanssa eilisiltana ja hän antoi ohjeet, että meidän tulee alkaa vetää joukkojamme Pohjois-Syyriasta.

Esperin mukaan amerikkalaisjoukoilla on lupa puolustautua ja vastata tulitukseen. Washington Post -lehti kertoi aiemmin amerikkalaisjoukkojen epäilevän, että turkkilaiset olivat perjantaina tulittaneet amerikkalaisten asemia tieten tahtoen.

Turkki on Esperin mukaan laajentamassa hyökkäystään aiemmin suunniteltua kauemmaksi etelään ja länteen.

–  Olemme myös todenneet, että SDF pyrkii tekemään kaupat syyrialaisten ja venäläisten kanssa iskeäkseen takaisin turkkilaisia vastaan pohjoisessa, Esper selvitti.

800 Isis-omaista pakeni

Pohjoissyyrialaiselta Ain Issan leiriltä pakeni sunnuntaina kurdiviranomaisten mukaan lähes 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä. Useimmat paenneista ovat kurdilähteiden mukaan Euroopan maista.

Kurdien mukaan Turkki teki ilmaiskuja leiriin aamulla, minkä jälkeen kurdijärjestö SDF:n vartijat jättivät leirin. Olosuhteita Ain Issassa kuvattiin täydeksi kaaokseksi.

Kurdien vartioimissa vankiloissa on kaikkiaan arviolta 12  000 Isis-taistelijaa. Leireille puolestaan on sijoitettu suunnilleen saman verran ulkomailta alueelle tulleita naisia ja lapsia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.