Sunday Times: Britannian Johnson lobbaa tänään ja huomenna EU-johtajia erosopimuksensa puolelle

Jo toivottomilta näyttäneet neuvottelut heräsivät uudelleen eloon, kun Johnson ja Varadkar kertoivat tapaamisensa jälkeen näkevänsä polun mahdolliseen sopimukseen. Lehtikuva/AFP

STT

Britannian pääministeri Boris Johnson yrittää tämän päivän ja huomisen aikana saada tärkeimmät EU-johtajat erosopimusvisionsa puolelle. Sunday Timesin diplomaattilähteiden mukaan Johnson puhuu sunnuntain ja maanantain aikana Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Johnson yrittää saada selville, onko hänellä ja EU-johtajilla riittävän samanlainen näkemys erosopimuksen raameista. Lähtökohtana on sopu, jonka Johnson saavutti aiemmin tällä viikolla Irlannin pääministerin Leo Varadkarin kanssa. Jo toivottomilta näyttäneet neuvottelut heräsivät uudelleen eloon, kun Johnson ja Varadkar kertoivat tapaamisensa jälkeen näkevänsä polun mahdolliseen sopimukseen.

Johnsonin tavoitteena on saada Merkel, Macron ja Juncker liittolaisikseen sopimuksen läpiviemisessä.

–  Viestinä on: viedään tämä maaliin. Toisena vaihtoehtona on sopia ystävällinen versio sopimuksettomasta brexitistä ja viedä asia loppuun sillä tavalla, kertoi diplomaattilähde Sunday Timesille.

Sopimus pitäisi saada valmiiksi torstain ratkaisevaan EU-huippukokoukseen mennessä.

Vaikka Johnson ja EU pääsisivät sopimukseen, voi kompastuskiveksi muodostua vielä Britannian parlamentti. Erosopimus pitäisi hyväksyä parlamentissa, joka pitää ensi viikolla ensimmäisen lauantai-istuntonsa sitten vuoden 1982 Falklandin sodan. Ratkaisevaksi voi nousta Pohjois-Irlannin unionistipuolueen DUP:n kanta, sillä nyt käytävien brexit-neuvottelujen keskiössä on Irlannin rajan tuleva asema. Monet konservatiiviedustajat ovat kertoneet noudattavansa DUP:n linjaa.

Britannian parlamentti on edellyttänyt, että ratkaisun pitää löytyä lauantaihin mennessä. Jos siinä ei onnistuta, Johnsonin olisi haettava lisäaikaa maan EU-erolle. Edelleen on kuitenkin myös mahdollista, että Britannia jättää unionin ilman sopimusta.

Tämänhetkisen aikataulun mukaan Britannian pitäisi jättää EU 31. lokakuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.