Savon ammattiopisto ei järjestä enää koskaan opetusta luokassa, jossa kouluisku tapahtui

Asta Tenhunen

Savon ammattiopisto luopuu kokonaan sen opetustilan käytöstä, jossa yksi ammattiopiston liiketalouden opiskelija hyökkäsi muiden kimppuun viikko sitten tiistaina Kuopion Leväsellä.

Opetustiloissa kuoli yksi ja loukkaantui kahdeksan ihmistä, kun opiskelija Joel Marin löi muita miekalla. Luokkahuoneet poistetaan opetuskäytöstä eikä niissä järjestetä enää mitään ammattiopiston opetusta.

Asiasta päätti Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve käytyään tiloissa. Päätökselle on koulutuskuntayhtymän hallituksen tuki.

Savon ammattiopiston liiketalouden opetuksesta osa muutti kauppakeskus Hermaniin aiempien opetustilojen sisäilmaongelmien vuoksi alkuvuonna. Viikko sitten tiloissa sattui vakava väkivallanteko.

– Opetusta ei tarjota kauppakeskus Hermanin toisessa kerroksessa enää lainkaan, vaan luovumme toisen kerroksen käytöstä opetustilan kokonaan, Helve kertoi tiistaina.

– Yläkertaan jää opettajien työtila ja pajatoimintaa.

– Opetuksessa siirrymme tulevaisuudessa yhteen tasoon eli alempaan kerrokseen. Arkkitehti, sisustussuunnittelija ja pedagogiset suunnittelijat aloittavat keskiviikkona suunnittelun, kuinka alakerran tiloja muutetaan opetuskäyttöön.

Savon ammattiopiston uudelleen muokatut tilat Hermanin alakerrassa valmistuvat opetuskäyttöön todennäköisesti marraskuun alussa.

– Lokakuussa opiskelijamme ja henkilökuntamme eivät mene ollenkaan Hermaniin. Sinne menemiseen ei ole mitään tarvetta, vaan tekemälläni päätöksellä tilat ovat suljetut ja niissä liikkuu vain tilapalvelujen väkeä.

– Opetustoiminta palaa vielä Hermaniin, mutta vain alakertaan.

Opiskelijat ja henkilökunta saivat hakea Hermaniin jääneitä tavaroitaan viime viikolla torstaista lauantaihin. Loput tavarat luovutettiin väelle tiistaina.

Vaikka liiketalouden opetustilat Hermanissa eivät ole toistaiseksi käytössä, välikohtauksessa mukana olleiden luokkien opetus lähti käyntiin uudelleen tiistaiaamuna. Heidät sijoitettiin väistötilojen väistötiloihin.

 – Opetusta järjestetään lähiviikkoina muissa Kuopion yksiköissä. Liiketalouden opetuksen tarvitsemat tilat on saatu järjestettyä toisiin yksikköihimme, Helve sanoo.

Rehtori Birgitta Kankaanpää kertoo, että opetusta on voitu jo antaa jälleen lukujärjestyksen mukaisesti.

– Lähiopetus tällä viikolla on pystytty järjestämään niin kuin opiskelijoiden suunnitelmissa on ollut. Joiltakin osin opetusta on voitu keventää tai osia toteuttaa verkko-opetuksena.

– Yhdellä ryhmällä aikaistetaan työssäoppimiseen lähtemistä ja vastaavasti yhdellä ryhmällä työssäoppimisjaksolle lähteminen myöhästyy, sillä kaikille ei ole vielä ehditty hankkia työpaikkoja.

– Lukujärjestykset on kuitenkin saatu tehtyä nyt tälle viikolla. Sitten on syysloma ensi viikolla. Kun päätös tiloista on nyt tiedossa, pääsemme tekemään seuraavaksi syysloman jälkeisiä lukujärjestyksiä ja sijoitteluja.

Helveen mukaan tärkein on ollut saada toipuminen alkamaan, sen jälkeen mietitään vielä muita käytännön asioita.

Savon ammattiopisto vuokrasi alunperin kauppakeskus Hermanista itselleen väistötiloja vuoden 2020 loppuun asti. Ammattiopisto on tulevaisuudessa muuttamassa yhteiselle kampukselle uudisrakennukseen.

Mahdollista on, että ammattiopisto käy Hermanin tilojen sopimuksesta neuvotteluja vielä kiinteistönomistajan kanssa tavoitteena jäljellä olevan vuokrasopimuksen muuttaminen.

Lisäksi auki on myös, kuka tilamuutokset maksaa.

– Selvitämme myöhemmin, miten vakuutusyhtiö on asiassa mukana ja kuka korvaa vahinkoja ja millä tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut