Pentagon: Trump määräsi yhdysvaltalaissotilaat poistumaan Turkin hyökkäyksen alta

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan ei tule unohtaa, että Turkki on Yhdysvaltojen tärkeä kauppakumppani. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt yhdysvaltalaiset joukot poistumaan Syyriasta alueilta, johon Turkin joukot ovat mahdollisesti iskemässä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon tiedotteessaan.

Trumpin mukaan alueella olleet 50 sotilasta ovat jo poistuneet paikalta.

Määräys annettiin joukkojen turvallisuuden takaamiseksi. Puolustusministeriö myös painotti tiedotteessaan, että se ei tue Turkin operaatiota tai ole siinä millään tapaa osallisena.

Turkki kantaa vastuun kaikista alueilla tapahtuvista iskuista tai mahdollisista siviiliin kohdistuneista hyökkäyksistä, tiedotteessa kerrotaan. Yhdysvallat kehottaa myös Turkkia huolehtimaan, että kurdijoukkojen vangitsemat äärijärjestö Isisin taistelijat eivät pääse pakoon.

Trump puolusti päätöstään

Aiemmin tänään Trump puolusti Syyria-päätöstään. Trumpin mukaan ei tule unohtaa, että Turkki on Yhdysvaltojen tärkeä kauppakumppani. Trump myös kiitteli Turkkia siitä, että maa myöntyi pitkään vangittuna olleen yhdysvaltalaispappi Andrew Brunsonin vapauttamiseen.

Vielä eilen Trump uhosi tuhota Turkin talouden, mikäli maa ylittää rajat, jotka Trump on määritellyt omien sanojensa mukaan "suuressa ja vertaansa vailla olevassa viisaudessaan". Trump toisti nytkin uhkauksensa sanomalla, että "epätarpeelliset taistelut" aiheuttaisivat vakavia seurauksia Turkin taloudelle.

Samaan hengenvetoon Trump ilmoitti, että Yhdysvallat ei ole hylkäämässä kurdeja, jotka ovat "hienoja ihmisiä ja mahtavia taistelijoita".

Yhdysvallat ilmoitti eilen siirtävänsä joukkojaan Pohjois-Syyriasta. Samalla se ilmoitti sallivansa Turkin sotilasoperaation alueella.

Trump on saanut päätöksestään paljon kritiikkiä myös oman puolueensa poliitikoilta. Häntä on syytetty muun muassa äärijärjestö Isisin kukistamisessa auttaneiden kurditaistelijoiden hylkäämisestä. Moni on myös pelännyt, että Turkki kohdistaa hyökkäyksiään kurdisiviilejä kohtaan.

Trump avusti Turkin pitkäaikaisen toiveen toteutumista

Turkki on jo pitkään halunnut torpata kurdialueen synnyn Syyrian vastaiselle rajalleen. Sen mukaan Syyrian kurdijärjestö YPG on uhka sen turvallisuudelle.

YPG:lla on vahvat suhteet Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestö PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi. YPG ei kuitenkaan ole uhannut Turkkia suorilla hyökkäyksillä.

Turkki on luvannut perustaa Pohjois-Syyriaan turvavyöhykkeen, jonne on määrä palauttaa Syyrian pakolaisia. Turkissa on lähes 4 miljoonaa Syyrian pakolaista, ja turkkilaisten asenteet heitä kohtaan ovat viime kuukausina kiristyneet.

Moni on kuitenkin ollut myös huolissaan, että sunniarabien asuttaminen alueelle johtaisi väestönvaihtoon, jossa kurdiväestö putsattaisiin pois alueelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.