Neljän poliisin toimet selvitettiin kouluiskussa –  Hyökkääjä ei ampumavamman saatuaan päästänyt irti miekasta, joten poliisi käytti vielä poliisikoiraa

Poliisi taltutti puukolla varustautuneen miehen etälamauttimella Jyväskylässä joulukuussa 2015. Kuvituskuva. Marko Kauko

Asta Tenhunen

Syyttäjä on päättänyt, ettei Kuopion poliiseja epäillä enää mistään tilanteessa, jossa he pysäyttivät kuopiolaisen miehen ampumalla häntä jalkaan Kuopiossa viikko sitten.

Yksi poliiseista ampui hyökkääjää, mutta koska tämä ei senkään jälkeen luopunut pitkästä miekastaan, poliisit joutuivat käyttämään lisäksi myös etälamautinta ja poliisikoiraa, jotta he saivat miekan pois mieheltä.

Syyttäjän johdolla asiassa tehtiin esiselvitys eli esitutkintaa alustava selvitys neljän poliisin toiminnasta tilanteessa.

Kuopiolainen Joel Marin riehui miekan kanssa Savon ammattiopiston tiloissa Kuopion Leväsellä viime viikon tiistaina. Hänen epäillään murhanneen yhden ihmisen ja aiheuttaneen vakavia vammoja useille muille.

Marinilla oli tilanteessa mukana miekan lisäksi myös ilmapistooli, josta ei päällisin päin nähnyt, onko se ampuma-ase vai ei. Käsiaseen näköinen esine tunnistettiin jälkikäteen ilmapistooliksi.

Selvityksen mukaan Marin haavoitti yhtä poliisia miekalla, minkä jälkeen jompi kumpi poliisipartion poliisi ampui miestä virka-aseellaan. Ensimmäisenä paikalla on vanhempi rikoskonstaapeli ja poliisin harjoittelija.

Marin kaatui maahan, mutta ei päästänyt irti miekasta. Tilanteessa toinen avuksi tullut poliisipartio poliisikoiran kanssa käytti myös etälamautinta ja poliisikoiraa.

Vasta sen jälkeen Marin päästi irti miekasta ja poliisit pääsivät aloittamaan hänelle välittömästi ensiavun.

Syyttäjän mukaan poliisien toimista ei tehdä enää varsinaista esitutkintaa, koska esiselvityksen mukaan voimakeinojen käyttö oli oikeutettua.

Marin ei ollut totellut käskytystä kaikilta osin. Marin laski poliisin käskystä ilmapistoolin maahan, mutta ei luopunut miekasta, vaan videoille tallentui, että hän hyökkäsi se kädessään poliiseja kohti.

Koska poliisipartio ei saanut häntä luopumaan teräaseestaan muilla keinoin, poliisi ampui varoitettuaan Marinia jo ensin ampumisesta.

Esiselvityksen perusteella kyseessä oli ensivaiheessa hätävarjelutilanne, jossa ampuma-aseen käyttö oli perusteltua. Kyseessä oli ollut välitöntä ja vakavaa vaaraa muiden hengelle aiheuttaneen henkilön toiminnan pysäyttäminen.

Esiselvityksen mukaan ampuma-aseen käytön lisäksi myös muut poliisien käyttämät voimakeinot olivat puolustettavia ja lievimpiä mahdollisia, eikä tilanteessa ollut ollut mahdollista toimia toisin.

Asiassa päätöksen teki valtakunnansyyttäjän toimiston nimeämä tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Heidi Savurinne. Esiselvityksen teki Hämeen poliisilaitos.

Esiselvityksessä kuultiin kahta poliisia. Lisäksi aineistona oli sivullisten kauppakeskuksessa kuvaamia videoita tilanteesta. Ne ovat toistaiseksi esitutkinta-aineistoa varsinaisessa rikostutkinnassa, jossa myös Marinin tekemisiä tutkitaan.

Marin on tällä hetkellä vangittuna epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.