Tatsuo Miyajiman näyttely tarjoaa numeroiden taidetta ja käsittelee äärettömyyttä – japanilaistaiteilijan ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa aukeaa Emmaan

Sky of Time -teoksen vihreä väri viittaa revontuliin, joita japanilaistaiteilija Tatsuo Miyajiman kertoo nähneensä Rovaniemellä. Ari Karttunen / EMMA

Iikka Taavitsainen

Maailmankuulun japanilaisen taiteilijan Tatsuo Miyajiman avautuu keskiviikkona Espoon taidemuseo Emmassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Miyajiman yksityisnäyttely nähdään Pohjoismaissa.

Sky of Time on osa EMMAn ja Saastamoisen säätiön välistä yhteistyötä, jossa kiinnostavalta ja ajankohtaiselta nykytaiteilijalta tilataan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan. Tilausteoksen ympärille kuratoitu näyttely syventää kuvaa taiteilijan tuotannosta.

– Tatsuo Miyajiman taiteen keskiössä ovat ajattomat sisällöt: aika, ikuisuus ja jatkuvuus. On valtavan hienoa saada tältä uuden mediataiteen pioneerilta näyttely EMMAan ja uusi, mittava hankinta Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan, iloitsee EMMAn indendentti Arja Miller tiedotteessa.

Näyttelyn nimeä kantava uusi teos Sky of Time rakentuu sadoista LED-numeronäytöistä, jotka on kiinnitetty muutoin pimeän näyttelytilan kattoon. Vihreää valoa hohtavilla pienillä näytöillä luvut vaihtuvat yhden ja yhdeksän välillä. Meditatiivisessa installaatiossa numerot muuttuvat jatkuvasti, mutta nollan kohdalla näyttö pimenee hetkeksi.

Miyajima aloitti LED-valojen kanssa työskentelyn jo 1980-luvulla uransa alkuvaiheessa.

Tatsuo Miyajiman (s. 1957) minimalistisesta teoksesta välittyy hänen ajattelulleen ja teoksilleen keskeiset kolme periaatetta, jotka juontuvat buddhalaisuudesta: "Muutu jatkuvasti", "ole yhteydessä kaikkeen" ja "jatka ikuisesti".

Myös satunnaisuuden käsite on taiteilijalle oleellinen. Hän on soveltanut satunnaista systeemiä LED-näyttöjen sommitelmassa ja numeronäyttöjen rytmin ohjelmoinnissa. Kun numerot aloittavat toimintansa, niiden rytmiä ei enää voi kontrolloida ulkopuolelta. Tämänkaltainen satunnaisuus edustaa hänelle luonnon tapaa toimia.

Tatsuo Miyajiman näyttely EMMASSA 9.10.2019–8.3.2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.