Joker rikkoi lokakuun ensi-iltaennätyksen – nousi Suomessakin viikonlopun katsotuimmaksi elokuvaksi

Joker-elokuva on kiinnostanut maailmalla. Courtesy of Warner Bros.

Iikka Taavitsainen

Todd Phillipsin ohjaama Joker teki lokakuun uuden lippukassaennätyksen ensi-iltaviikonloppunaan. Uutuuselokuva keräsi Pohjois-Amerikassa 96,2 miljoonan dollarin tulot.

Joker ylitti reilusti lokakuun aikaisemman ennätyksen, joka oli myös sarjakuvapahiksesta kertova elokuva: Ruben Fleischerin ohjaama Venom keräsi vuosi sitten lokakuussa ensi-iltaviikonloppuna noin 80,2 miljoonaa dollaria.

Batmanin arkkivihollisen syntytarinan kertova Joker-elokuva kiinnosti myös Suomessa. Suomen elokuvasäätiön mukaan se keräsi elokuvateattereihin ensi-iltaviikonloppunaan yli 50 000 katsojaa. Viikonlopun toiseksi katsotuin elokuva Suomessa oli Downton Abbey (11 750 katsojaa) ja kolmantena Kari Tapiosta kertova Olen suomalainen (10 025 katsojaa).

Vertailun vuoksi Avengers: Endgame -supersankarielokuva, joka on Suomessa vuoden katsotuin elokuva, sai huhtikuussa avausviikonloppunaan lähes 150 000 katsojaa. Kaikkiaan viimeisin Avengers keräsi yli 342 000 katsojaa.

Joker kiinnosti maailmallakin, sillä elokuvan maailmanlaajuinen ensimmäisen viikonlopun tulos oli 234 miljoonaa dollaria.

Syys–lokakuu on perinteisesti Hollywoodissa välikautta kesän suurten kassamagneettien ja joulun alla julkaistavien elokuvien välillä.

Sarjakuvaelokuvaksi harvinainen synkkä Joker on saanut kriitikoilta enimmäkseen posiitivisen vastaanoton, vaikka osa kriitikoista on kutsunut tarinaa ohueksi.

Erityisiä kehuja on saanut pääosassa nähtävä Joaquin Phoenix, jolle moni on jo sovitellut Arthur Fleckin eli Jokerin roolista Oscar-ehdokkuutta. Ajatusta tukee se, että Joker voitti Venetsian elokuvajuhlilla Kultaisen leijonan.

Savon Sanomien kriitikko Jarno Lindemark huomautti arviossaan, että "Fleck on hahmona littana päähänpotkittu karikatyyri, jonka kostoretki on ennalta-arvattava ja vailla minkäänlaisia nyansseja. Hänen puuduttavaa säälittävyyttään karnevalisoidaan Jokeri-mystiikalla, mikä toki tuo elokuvaan erityistä vinksahtaneisuutta".

Elokuva on aiheuttanut keskustelua siitä, että se tarjoaa väkivallan ratkaisuksi ihmiselle, jota kiusataan ja syrjitään. Esimerkiksi Yhdysvalloissa elokuvateattereissa kiristettiin turvatoimia elokuvan vuoksi ja joissakin paikoissa näytöksiä peruttiin.

Monet muistavat vuonna 2012 Coloradossa Yön Ritarin paluu -elokuvanäytöksessä tapahtuneen ampumavälikohtauksen, jossa kuoli 12 ihmistä ja useita kymmeniä loukkaantui. Ampuja, joka oli tekohetkellä 24-vuotias, tuomittiin myöhemmin elinkautiseen vankeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.