Fysiikan Nobel-palkinto kolmelle kosmologille

James Peebles saa palkinnosta puolet kosmologian alan teoreettisten löydöstensä ansiosta. Palkinnon toisen puolikkaan jakavat Michel Mayor ja Didier Queloz, jotka ovat löytäneet auringonkaltaista tähteä kiertäneen eksoplaneetan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Fysiikan Nobel-palkinto on myönnetty tänä vuonna kolmelle avaruuden tutkijalle. James Peebles saa palkinnosta puolet kosmologian alan teoreettisten löydöstensä ansiosta.

Kanadassa vuonna 1935 syntynyt Peebles on tieteen emeritus-professori Princetonin yliopistossa New Jerseyssä. Hän valmistui fysiikan tohtoriksi Princetonista vuonna 1962, ja hän on opettanut fysiikkaa Princetonissa siitä lähtien.

Palkinnon toisen puolikkaan jakavat Geneven yliopiston professorit Michel Mayor ja Didier Queloz, jotka ovat löytäneet auringonkaltaista tähteä kiertäneen eksoplaneetan. Queloz toimii astrofysiikan professorina myös Cambridgen yliopistossa.

Fysiikan Nobel-palkinnon summa on yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunua eli liki 828  000 euroa.

Nobel-viikko huipentuu perjantaina, kun kerrotaan, kuka tai ketkä saavat rauhanpalkinnon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.