Hongkongin hallintojohtaja uhkaa: Voimme pyytää Kiinaa apuun

Mielenosoitukset äityivät varsin rajuiksi sen jälkeen, kun Lam ilmoitti perjantaina Hongkongin kieltäneen kasvonaamioiden käytön. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkong saattaa turvautua Kiinan apuun lopettaakseen Hongkongissa useita kuukausia jatkuneet mielenosoitukset, sanoo alueen hallintojohtaja Carrie Lam.

Vaikka Hongkong pyrkiikin saamaan mielenosoitukset loppumaan itse, yksi vaihtoehto on pyytää Kiina apuun, jos tilanne pahenee, Lam sanoo.

Mielenosoitukset äityivät varsin rajuiksi sen jälkeen, kun Lam ilmoitti perjantaina Hongkongin kieltäneen kasvonaamioiden käytön. Muun muassa koko kaupungin raideliikenne oli keskeytetty, kun useat metroasemat kokivat tuhoja mielenosoittajien ja poliisien yhteenotoissa.

Naamiokiellon rikkomisesta voidaan langettaa 2  900 euron sakot tai vuoden vankeusrangaistus.

77 pidätetty naamiokiellon rikkomisesta

Tähän mennessä Hongkongissa on pidätetty 77 naamiokieltoa rikkonutta ihmistä, paikallinen poliisi kertoo.

Maanantaina kiellon rikkomisesta oikeuden eteen astui kaksi ihmistä: yliopistossa opiskelevaa miestä ja 38-vuotias naista. Syytettyjä oikeudenkäyntiin tukemaan saapuneet tulivat paikalle naamioituneina.

Kummatkin syytetyistä vapautettiin takuita vastaan.

Sunnuntaina Wan Chain alueella pidätetyt 26 ihmistä on asetettu syytteeseen kapinoinnista, ja 14:ää heistä syytetään lisäksi naamiokiellon rikkomisesta.

Naamiokiellon mahdollistavaa lakia käytettiin vuonna 1967, kun Hongkongia ravistelivat mellakat ja vasemmistolaisen ääriliikkeen pommi- ja murha-aalto, jonka aikana kuoli yli 50 ihmistä. Silloinen brittihallinto antoi poliisille laajemmat valtuudet ottaa ihmisiä kiinni ja otti käyttöön lehdistön sensuurin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.