Kommentti: Tämän takia me nuoret osallistumme lakkoon

Aatu Karjalainen

Käynnissä on kuudes massasukupuuttoaalto ja ilmastokriisi. Lajeja kuolee sukupuuttoon tuhatkertaisella vauhdilla normaaliin verrattuna (Science 2014). Pelkästään ilmansaasteisiin kuolee vuosittain 4,2 miljoonaa ihmistä (WHO). Ja tilanne muuttuu koko ajan vain huonommaksi.

Kuten Greta Thunberg puheessaan YK:n ilmastokokouksessa kertoi (23.9.2019), maailmalla oli alle 350 gigatonnia hiilibudjettia jäljellä, jos halutaan 67 prosentin mahdollisuus pysyä alle 1,5 asteen lämpötilan nousussa. Kyseinen hiilibudjetti kuluu nykyisillä päästöillä alle kahdeksassa ja puolessa vuodessa.

Aika alkaa loppua kesken.

Silti poltamme joka päivä 100 miljoonaa tynnyriä öljyä. Sen sijaan että yhteiskuntana vaatisimme, että tuo öljy jätettäisiin maahan, tuemme fossiilisia polttoaineita ja muita ympäristölle haitallisia toimintoja pelkästään Suomessa miljardeilla euroilla. Antti Rinteen (sd.) hallituskin leikkasi ympäristölle haitallisia tukia vain 120 miljoonalla.

Asiat eivät muutu tarpeeksi nopeasti, ja siksi minä ja monet muut nuoret olemme koululakossa perjantaina. Lakkoja järjestetään lukuisilla paikkakunnilla ja odotamme tuhansia osallistujia.

Yhdessä vaadimme päättäjiltä kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa. Vaadimme, että siirtymä fossiilivapaaseen yhteiskuntaan tehdään oikeudenmukaisesti. Suomessa maksajaksi ei saa joutua pienituloinen ja kehittyville maille tulee antaa aikaa nostaa elintasoaan.

Kansainvälisesti lakkoon osallistuu yli neljä miljoonaa ihmistä. Nyt Suomessakin näytetään, ettemme aio lopettaa ennen kuin vaatimuksiimme vastataan toiminnalla. Nyt on pakko!

Kirjoittaja on Pyörön koulun yhdeksäsluokkalainen, joka oli tutustumassa työelämään Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.