Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion kouluiskun hyökkääjällä ei ollut toimivaa ampuma-asetta – yksi uhreista oli ukrainalainen nainen

Kuopion kouluiskussa menehtynyt nainen oli Suomessa opiskeleva ukrainalainen. Ensitiedon mukaan menehtynyt uhri oli nuori nainen Harkovasta ja hän asui puolisonsa kanssa Kuopiossa.

Lisäksi kouluiskussa loukkaantui kymmenen ihmistä, joista yksi on epäilty itse.

Poliisi tutkii tekoa murhana ja murhan yrityksinä.

Poliisi kommentoi toistaiseksi naisen ikää ja kansalaisuutta vain toteamalla, että asiassa on vielä viimeiset varmistukset käynnissä.

Kuopiolainen 25-vuotias Joel Marin riehui miekan kanssa Savon ammattiopistolla Kuopion Leväsellä tiistaina päivällä. Ammattiopiston opetustiloja muun muassa merkonomi- ja datanomi-opiskelijoille on kauppakeskus Hermanin yhteydessä.

Marinilla oli mukanaan pistoolin näköinen ase, mutta ase on osoittanut ilmapistooliksi. Se ei ollut siis toimiva ampuma-ase.

Poliisi on selvittänyt, mistä Marin oli vastikään hankkinut miekkansa, mutta keskusrikospoliisi ei toistaiseksi halua kommentoida julkisuuteen, millainen teräase oli kyseessä, mistä ja milloin se oli hankittu.

Miekka oli hyvin pitkä eli lähinnä jokin katanan tyyppinen väline.

Taktisista syistä poliisi haluaa päästää kuulemaan ensin hyökkääjää itseään hänen aseistuksestaan ennen asioiden kertomista julkisuuteen.

Poliisi ei ole päässyt puhuttamaan Marinia, mutta sitä valmistellaan koko ajan.

– Epäiltyä ei ole vielä puhutettu, vaan siihen odotetaan koko ajan hoitavan lääkärin lupaa, tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista kertoi asiasta keskiviikkona.

Poliisilla on valmius epäillyn kuulusteluihin jo keskiviikkoiltana, mutta jos lääkärit eivät anna siihen vielä lupaa, epäillyn puhuttaminen siirtyy vielä eteenpäin.

– Syy tälle teolle on suurin kysymys poliisillekin.

– Miehen henkilöhistoria ei ole millään tavalla ennakoinut tällaista tekoa.

– Poliisilla ei ole tietoa, tunsivatko osalliset toisiaan muuten kuin, että he olivat opiskelutovereita.

Poliisin mukaan Marin ja menehtynyt nuori nainen olivat olleet opiskelukavereita tästä syksystä alkaen eivätkä tunteet pidemmältä ajalta. Muuta yhteyttä poliisilla ei ole toistaiseksi tiedossa. Muutkin uhrit olivat pääosin satunnaisia opiskelukavereita ja opettaja, jotka saivat etenkin viiltovammoja.

Tutkinnanjohtajan mukaan miehen toimien selvittäminen on kuitenkin vielä alussa.

– Poliisi selvittää hänen tietotekniset laitteensa, käyttäytymisensä ja puheensa. Kaikki tämä on työn alla.

– Hänen henkilöhistoriansa ja elinpiirinsä selvitetään juurta jaksaen.

Poliisi pitää Marinin tekoa niin raakana ja suunnitelmallisena, että rikosnimikkeinä ovat siksi murha ja murhan yritykset.

– Rikoksesta epäilty meni luokkaan ja aloitti tekonsa teräaseella. Kyse oli varsin kookkaasta teräaseesta.

Tutkinnanjohtajan mukaan tilanne luokassa oli todella vaarallinen kaikille paikalla olleille.

– Teko rajoittui kuitenkin opiston tiloihin, Töyräs sanoo.

– Kuulusteluja tehdään parasta aikaa. Samoin tekninen tutkinta jatkuu.

Poliisin mukaan vielä ei ole tiedossa, kuinka monta henkilöä poliisi joutuu kuulustelemaan, mutta kuulustelut on aloitettu paikalla olleista opiskelijoista ja liikkeiden työntekijöistä.

Poliisi toivoo kaikkien henkilöiden, joilla on tietoa hyökkääjän liikkeistä ja teosta muuten, ilmoittamaan tietonsa poliisille.

Tässä vaiheessa KRP:n mukaan tekijä näyttää toimineen täysin yksin.

– Vaikuttaa yksittäisen ihmisen teolta.

Mies ehti poistua miekalla lyömisen ja tulipalon sytyttämisen jälkeen opiston opetustiloista kauppakeskuksen läpi kulkevaan käytävään.

Poliisilla ei ole tiedossa, oliko miehellä suunnitelmaa poistua jonnekin.

Käytävällä poliisit tavoittivat miehen ja ampuivat kaksi laukausta hänen pysäyttämisekseen.

Miehestä on otettu sairaalassa verikokeet, joista selvitetään myös hänen mahdollinen päihtymyksensä, mutta siitä ei ole toistaiseksi tietoa.

KRP:n tutkinnanjohtaja aikoo esittää Marinia vangittavaksi. Vangitsemisoikeudenkäynti järjestettäneen lähipäivinä riippumatta siitä, pääseekö epäilty itse tilansa vuoksi paikalle vai ei.

Poliisi ei kommentoi toistaiseksi tarkemmin, mitä Marinin asunnosta on löytynyt. Se on kerrottu, että asunnossa oli polttopulloja tai niiden ainestarvikkeita.

Poliisin it-tutkinta eli Marinilta takavarikoitujen laitteiden tutkinta on parhaillaan käynnissä.

Lisäksi poliisi takavarikoi monien luokassa olleiden nuorten kännyköitä tutkiakseen niille nauhoitetut tallenteet. Poliisin mukaan vielä ei ole tiedossa, milloin laitteet pystytään palauttamaan.