Väitös: Maksasairaudet lisääntyivät jyrkästi 2000-luvun kosteina vuosina

Väitöstutkija selvitti alkoholimaksasairauden ilmaantuvuutta ja ennustetta sekä siihen liittyvää syöpäriskiä. Lehtikuva/AFP

STT

Alkoholimaksasairaudet lisääntyivät Suomessa huomattavasti 2000-luvun alkuvuosina. Alkoholimaksakirroosin ja alkoholihepatiitin ilmaantuvuus kasvoi jyrkästi sekä miehillä että naisilla vuosien 2001–2012 aikana, osoittaa tuore väitöstutkimus.

Maksasairaus on keskeisimpiä alkoholin liikakäytön haittoja.

Alkoholimaksasairaudet lisäävät selvästi muun muassa syöpään sairastumisen riskiä.

Alkoholimaksakirroosin ilmaantuvuus lisääntyi tutkimuskaudella miehillä 66 prosenttia ja naisilla 75 prosenttia. Alkoholihepatiitin ilmaantuvuus lisääntyi miehillä 75 prosenttia ja naisilla 108 prosenttia.

–  Tutkittuna ajanjaksona alkoholinkulutus Suomessa lisääntyi ja oli huipussaan 2010-luvun taitteessa, toteaa väitöstutkija Perttu Sahlman tiedotteessa.

Sahlman selvitti alkoholimaksasairauden ilmaantuvuutta ja ennustetta sekä siihen liittyvää syöpäriskiä. Väitös tarkastetaan perjantaina Helsingin yliopistossa.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut