Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin pelastuskoulu jatkaa tutkintokoulutusta, Pelastusopiston lisätoiveita karsittu budjetista

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on antanut Helsingin pelastuskoululle uuden toimiluvan antaa tutkinto-opetusta.

Edellinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) lopetti Helsingin pelastuskoululla olleen erikoisluvan pelastusalan tutkinto-opetuksen antamiseksi osana päätösrypästä, jossa hän päätti siirtää Kriisinhallintakeskuksen Kuopiosta Helsinkiin viime vuonna.

Kriisinhallintakeskus toimi valtakunnallisen pelastusalan oppilaitoksen Pelastusopiston yhteydessä Petosella. Sen siirto Helsinkiin vei 15-20 korkeakoulutettua valtion työpaikkaa Kuopiosta.

Kun Mykkänen päätti Kriisinhallintakeskuksen siirrosta, hän samaan aikaan lupasi, että vastaavasti Pelastusopisto saa lisää pelastusalan tutkintojen aloituspaikkoja, kun alan tutkintakoulutus keskitetään tarkoituksenmukaisuussyistä Kuopioon. Kuopiossa on muun muassa Suomessa ainutlaatuinen harjoitusalue lentokone- ja junasimulaattoreineen pelastajien opintoja varten.

Nyt kuitenkin Ohisalo päätti, että Helsingin pelastuskoulu jatkaa tutkinto-opetusta uudella toimiluvalla.

Sisäministeriön mukaan päätös liittyy kokonaisuuteen, jolla pelastustoimen tutkintokoulutuksen aloituspaikkoja kaikkiaan nostetaan ainakin muutaman vuoden ajaksi.

Pelastusopistolla kasvatetaan luvatusti pelastajaoppilaiden aloituspaikkoja ensi vuonna, mutta myös Helsingin pelastuskoulu jatkaa ja pitää aloituspaikkamääränsä samana kuin ennen Mykkäsen päätöstä. Ratkaisu on määräaikainen.

Koulutuskokonaisuutta tarkastellaan uudelleen siinä vaiheessa, kun alalla tehdään uusi selvitys koulutuspaikkojen määrästä ja tarvittaessa myös, missä eri koulutukset jatkuvat. Jatkoselvitykseen vaikuttaa osaltaan myös maakuntauudistus, mitä siitä tullaan päättämään.

Laajempi selvitys pelastusalan opetuksen koulutusmääristä ja -paikoista tehdään vuoden 2022 loppuun mennessä ja siinä otetaan kantaa alan koulutustarpeisiin.

Lisäksi Helsingin pelastuskoulun opetuksesta tehdään puolueeton arviointi ensi vuoden loppuun mennessä.

Ohisalon avustaja kertoi perjantaina, ettei Ohisalo anna asiasta haastattelua Savon Sanomille muiden työkiireidensä vuoksi.

Tiedotteessa ministeri perusteli Helsingin pelastuskoulun toimilupaa sillä, että Helsingin kaupungille varmistetaan näin henkilöstön saatavuus kiireellisen pelastustoimintaan.

Toimilupa on määräaikainen maakuntauudistuksen vuoksi. Helsingin pelastuskoulu voi jatkaa pelastajatutkinnon ja alipäällystötutkinnon ammatillista koulutusta Helsingin kaupungin kustannuksella eli niin kuin tähän asti tällä toimiluvalla kesään 2023 asti.

Määräaika tarkoittaa oppilaiden valmistumisaikaa.

Pelastusopiston odotetaan nostavan opiskelijamääräänsä, mutta rahoituksesta sille ei ole toistaiseksi riittäviä päätöksiä. Sisäministerin avustaja viittaa, että asia tulee esille taas seuraavassa lisäbudjetissa aikanaan.

Sisäministeriön pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka kertoo, että ministeriö esitti tänä syksynä budjettineuvotteluissa Pelastusopistolle lisärahoitusta, mutta sitä ei pyydetyssä laajuudessa ole tulossa.

Kohvakan mukaan opisto saa aiemmin tehdyn päätöksen mukaan lisärahoitusta opiskelijamäärän nostamiseen hätäkeskuspäivystäjätutkinnossa ja osin myös pelastusalalla.

Summa on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin mitä opisto ilmoitti tarvitsevansa ja mitä ministeriö esitti budjettiriiheen. Hylätty määräraha oli noin kahden miljoonan euron suuruinen.

Kohvakan mukaan pelastusalan koulutus on arvostettua, strategisesti tärkeää ja ehdottomasti asia, josta alalla halutaan pitää huolta.

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen kertoo, ettei koulutuspaikkapäätöksestä tiedotettu opistolle mitenkään etukäteen ennen kuin jo toimittaja kyseli asiasta virkamiehiltä.

Hänen mukaansa sisäministeriöstä on nyt luvattu kertoa opistolle ensi viikolla, minkä verran opiskelijoita opistolla tulisi aloittaa ensi vuoden alussa.

Hallituksen talousarvioesityksessä ensi vuodelle ei ole Pelastusopistolle aiemmin poliitikkojen lupaamaa lisärahoitusta opiskelijamäärän nostamiseksi, mutta tiedossa on aiemmin sovittu pienempi lisäraha, jolla oli tarkoitus käynnistää opiskelijamäärän kasvattaminen Helsingin pelastuskoulun tutkinto-opetuksen lakkauttamisen takia.

- Tilanne on pikkuisen hämmentävä. Budjetissa ei näy lisäystä luvatun 15 lisäopiskelijan ottamiseksi opistolle. En osaa avata asiaa enempää, miten asiassa on tarkoitus toimia, Parviainen sanoo.

Pelastusalalla Ohisalon päätös otettiin yleisesti vastaan merkkinä siitä, että Helsingin pelastuskoulu jatkaa toimintaansa nyt ja parin vuoden päästä hakee uuden jatkoluvan tutkintokoulutuksen jatkamiselle joko Helsingissä tai sitten koko Uudenmaan alueella.

Savon Sanomien tietojen mukaan pelastusalan tempoileva vetäminen eri suuntiin on saanut kiinnostuksen heräämään myös Tampereella, että he voisivat hakea lupaa omalle koulutuskeskukselle jossain muodossa.