Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irtisanoutunut Pentti Hyttinen ei olisi nauttinut Metsähallituksen hallituksen luottamusta, johtamisessa oli selvityksen mukaan merkittäviä puutteita

Metsähallituksen irtisanoutunut pääjohtaja Pentti Hyttinen ei olisi jatkossa nauttinut Metsähallituksen hallituksen luottamusta, sanoo puheenjohtaja Timo Laitinen. Metsähallituksen hallitus on käsitellyt tänään kokouksessaan selvitystä Hyttisen johtamisesta.

–  Arvioinnissa tuli esille, että Hyttisen johtamisessa oli merkittäviä puutteita ja kehittämistarpeita. Lisäksi haastatellut kertoivat useista epäasialliseksi koetuista johtamistilanteista, Laitinen sanoo tiedotteessa.

Hyttinen ilmoitti elokuun lopulla irtisanoutuvansa Metsähallituksen pääjohtajan tehtävästä. Hän perusteli eroaan läheisen sairastumisella. Hyttinen kertoi irtisanoutumisestaan vain hetkeä ennen Metsähallituksen hallituksen kokousta, jossa oli tarkoitus käsitellä selvitystä hänen johtamistavoistaan.

Hyttisen eron vuoksi selvitystä ei alun perin luovutettu Metsähallitukselle. Nyt liikelaitoksen hallitus kertoo arvioineensa tilannetta uudelleen ja pitäneensä tarpeellisena, että johtamisselvitys käsitellään hallituksessa, vaikka Hyttinen on jo jättänyt organisaation.

Laitinen kertoo STT:lle, että julkinen ja sisäinen keskustelu vaikuttivat hallituksen päätökseen käsitellä selvitys.

Johtamisselvitys tehtiin Metsähallituksen johtoryhmälle haastattelututkimuksena. Selvitys koostuu yksittäisten nimellä esiintyvien henkilöiden vastauksista ja kokemuksista.

Hyttiselle avokätinen erokorvaus

STT uutisoi syyskuun alussa, että Metsähallituksesta irtisanoutunut Hyttinen saa läksiäisiksi irtisanomisajan palkan kuudelta kuukaudelta ja kuuden kuukauden palkkaa vastaavan erokorvauksen. Lisäksi Hyttinen saa mahdolliset tulospalkkiot tämän vuoden tammi-elokuulta.

Sanomalehti Karjalainen kertoi tänään, että maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pyytää selvityksen Hyttisen saamasta yli 200  000 euron erorahasta.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen on arvioinut Hyttisen erokorvauksen olevan niin avokätinen, että kyseessä voi olla harkintavallan ylitys.

–  En lähde itse lopputulosta arvioimaan. Sanon vain, että sopimus on yllättävän hyvä omista syistään irtisanoutuneelle pääjohtajalle, Koskinen sanoi Helsingin Sanomille maanantaina.

Metsähallitus nosti tiedotteessa esiin, että julkisuudessa on kyseenalaistettu Hyttisen toimitusjohtajasopimuksen ja päättämissopimuksen ehtoja. Metsähallitus katsoo, että sopimuksissa on menetelty tavanomaisen käytännön ja hyvän hallintotavan mukaisesti.

Jos Hyttinen itse irtisanoutui pääjohtajan tehtävästä, miksi Metsähallituksen hallitus päätti maksaa erorahan?

–  Siinä oli kysymys jatkuvuuden hallinnasta ja sen kaltaisista asioista. Siinä käytimme omaa harkintaamme, Laitinen sanoo.