Kielto avioliiton ulkopuoliselle seksille, avoliitoille ja ehkäisystä kertomiselle – Indonesian rikoslakiuudistus kauhistuttaa kansalaisjärjestöjä

Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen maa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Indonesiassa suunnitelmat maan rikoslain muuttamiseksi ovat järkyttäneet kansalaisjärjestöjä. Uuden rikoslain myötä rangaistavaksi muuttuisivat muun muassa avioliiton ulkopuolinen seksi, avoliitossa eläminen sekä ehkäisyvälineistä puhuminen alaikäisille, kertovat esimerkiksi uutistoimisto AFP ja uutiskanava CNN.

Rikoslain muutokset kertovat maan suuntaavan kohti uskonnollista konservatismia ja fundamentalismia, ihmisoikeusjärjestöt arvioivat. Lakimuutosten vaikutusten ennakoidaan koskevan miljoonia ihmisiä.

–  Indonesian laatima lain luonnos on katastrofaalinen, ei vain naisille, sukupuolivähemmistöille ja uskonnollisille vähemmistöille, vaan kaikille indonesialaisille, sanoo Andreas Harsono Human Rights Watch -järjestöstä tiedotteessa.

–  Lainsäätäjien pitäisi poistaa kaikki vahingolliset pykälät ennen lain hyväksymistä, hän jatkaa.

Maan rikoslain juuret ulottuvat aikaan Alankomaiden siirtomaana. Lakiuudistuksista on kiistelty vuosikymmeniä. Nyt maan parlamentin on tarkoitus äänestää lakiehdotuksista vielä tässä kuussa. CNN:n mukaan lakia käsitellään täysistunnossa 24. syyskuuta. Human Rights Watchin mukaan useat järjestöt ovat vedonneet presidentti Joko Widodoon, jotta tämä lykkäisi lakimuutosta.

–  Tämä on askel taaksepäin, luonnehtii Amnesty Internationalin Indonesian tutkimusjohtaja Papang Hidayat.

–  Uskollisista arvoista on tullut lainsäädäntöä ohjaava tekijä myös kansallisella tasolla. Se on huolestuttavaa.

Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen maa. Saarivaltiossa asuu yli 234 miljoonaa ihmistä. Turistien suosiossa oleva maa on pyrkinyt esiintymään suhteellisen suvaitsevaisena maana, jossa elää rinnan useita etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä.

Yhtenä ongelmana monitulkintaisuus

Samaa sukupuolta olevien liitot eivät ole nykyisinkään maassa sallittuja, mutta uuden lainsäädännön arvioidaan heikentävän sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asemaa entisestään. Vaikka lakiluonnos ei suoraan mainitse samaa sukupuolta olevien suhteita, se käytännössä kriminalisoi ne, järjestöt tulkitsevat. CNN:n mukaan ongelmallinen on esimerkiksi kohta, joka kriminalisoisi "säädyttömät teot". Niistä seuraisi jopa kuusi kuukautta vankeutta.

Avioliiton ulkopuolisesta seksistä puolestaan seuraisi kuudesta kuukaudesta vuoteen vankeutta sekä sakkoja.

CNN:n mukaan myös lehdistönvapauden pelätään olevan tulilinjalla. Sitä voitaisiin rajoittaa esimerkiksi pykälällä, joka kieltää presidentin tai varapresidentin loukkaamisen. Oikeusapua tarjoavan säätiön johtaja Asfinawati sanoi uutiskanavalle, että monien pykälien ongelmat liittyvät monitulkintaisuuteen.

–  Osa pykälistä on sellaisia, että ihmiset voivat joutua vankilaan helposti, sanoi Asfinawati, joka pitää lakimuutoksia takaiskuna maan demokratialle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.