Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Tapaamisessaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja pääministeri Antti Rinne olivat alustamassa ranskalaispresidentin mukaan lokakuun huippukokousta. Kuva: Lehtikuva/AFP

STT

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Britannian on annettava ehdotuksensa sopimuksettoman brexitin välttämisestä syyskuun loppuun mennessä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Rinne sopivat takarajan asettamisesta tänään Pariisissa.

Rinteen mukaan Britannian on toimitettava ehdotuksensa kirjallisena.

–  Me olemme molemmat huolissamme siitä, mitä Britanniassa tällä hetkellä tapahtuu ja siitä sekavuudesta, jota sieltä välittyy Eurooppaan, Rinne kertoi tapaamisen jälkeen toimittajille.

Rinne kertoi samalla ensimmäistä kertaa takarajan asettamisesta. Hän kertoi olevansa pian yhteydessä huippukokouksia johtavaan Donald Tuskiin ja suunnitteli soittavansa myös Britannian pääministerille Boris Johnsonille.

Suomi on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa.

–  Jos ehdotuksia ei tule, uskon, että aika moni eurooppalainen päämies yhtyy siihen kantaan, joka tänään todettiin Macronin kanssa. Sitten asia on ohi. Nyt on aika tulla selkeitä esityksiä ja siten, että ne ovat todennettavissa.

Britannia on jättämässä EU:n lokakuun viimeisenä päivänä. Pääministeri Johnson on toistuvasti sanonut, että hän ei aio hakea uutta lykkäystä EU-erolle.

EU:lla ja Britannialla on valmiiksi neuvoteltu erosopimus, mutta se ei ole mennyt läpi Britannian parlamentissa. Pääministeri Johnson hakee nyt muutoksia kiistanalaiseen kohtaan Irlannin rajan pitämisestä avoimena.

EU:lla on Rinteen mukaan selkeä kanta siitä, että erosopimusta ei avata. Julistusta tulevasta suhteesta voidaan sen sijaan katsoa uudelleen.

–  Jos löytyy väylä tulkita jotakin kohtaa siten, että se täyttää Britanniankin tahtotilan, niin katsotaan sitten.

Rinteen mukaan on kummallista, että Britanniassa poliittista uraa ja maan etua ei osata laittaa tärkeysjärjestykseen.

–  Oman poliittisen tulevaisuuden varmistaminen on täysin sivuseikka tässä tilanteessa.

"Ilman uutta ratkaisua ei ole edellytyksiä lisäaikaan"

Financial Timesin mukaan Britanniassa saatetaan hakea ratkaisua Irlannin saaren välisestä yhteistyöstä siten, että Pohjois-Irlannista muodostettaisiin erityistalousalue. Lehden haastattelemien lähteiden mukaan ongelman vaikeus alkoi kuitenkin hahmottua Johnsonille vasta hänen tavattuaan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja neuvottelija Michel Barnierin maanantaina Luxemburgissa.

Ranska on suhtautunut jo pidempään kriittisesti Britannian vetkutteluun. Viikonloppuna maan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian kommentoi julkisuudessa, ettei lisäaikaa nykyolosuhteissa pitäisi antaa.

Rinteen mukaan tällä kannalla ei ole vain Ranska.

–  EU 27:n aika yhtenäinen kanta on, että jos ei ole näköpiirissä mitään aitoa uutta ratkaisua, ei ole edellytyksiä myöntää lisäaikaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut