Venezuela kehottaa Yhdysvaltoja palauttamaan diplomaattisuhteet

Venezuela yrittää pyristellä ulos poliittisesta kriisistä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venezuelassa sosialistipresidentti Nicolas Maduron hallitus kehottaa Yhdysvaltoja palauttamaan maiden väliset diplomaattisuhteet. Hallitus perustelee vaatimustaan sillä, että se on aloittanut neuvottelut joidenkin oppositiopuolueiden kanssa.

Venezuela katkaisi diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin tammikuussa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli tunnustanut oppositiojohtaja Juan Guaidon maan väliaikaishallinnon johtajaksi.

Maduron hallinto kertoi maanantaina, että se on sopinut joidenkin oppositiopuolueiden kanssa aloittavansa neuvottelut Venezuelan kriisin ratkaisemiseksi. Joukossa ei ole Guaidon koalitioon kuuluvia puolueita.

Maanantaina kerrottiin myös, että Maduron sosialistipuolueen kansanedustajat ovat palaamassa maan parlamenttiin kolme vuotta kestäneen boikotin jälkeen. Kansanedustajat lähtivät parlamentista vaalitappion jälkeen vuonna 2016. Hallitus muodosti tämän jälkeen oman hallinnollisen elimen, jonka tarkoituksena oli sivuuttaa opposition hallitsema parlamentti.

Guaido oli ilmoittanut hieman aiemmin, että presidentti Maduro oli katkaissut neuvottelut Guaidon johtaman oppositiokoalition kanssa.

"Jäljellä vain yksi vaihtoehto"

Venezuelan varapresidentti Delcy Rodriguezin mukaan Yhdysvalloilla on jäljellä vain yksi vaihtoehto eli neuvottelut ja diplomaattinen yhteydenpito, kun maa on epäonnistunut syrjäyttämään Maduron.

Oppositiojohtajan Guaido on saanut taakseen laajan kansainvälisen tuen, mutta muun muassa kuukausia kestäneet mielenosoitukset ja talouspakotteet eivät ole onnistuneet horjuttamaan valtaan takertunutta Maduroa.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinto on kohdistanut pakotteita Venezuelan öljyteollisuuteen ja presidentti Maduron sisäpiiriin. Yhdysvallat syyttää Maduroa Venezuelan talousromahduksesta ja katsoo hänen voittaneen viime vuoden vaalit vilpillisesti.

Poliittinen ja taloudellinen kriisi Etelä-Amerikan sosialistimaassa on ajanut Venezuelan syvään lamaan, ja miljoonat ihmiset ovat paenneet maasta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut